Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

13-годишният Гошко проходи

Видяна: 24583 пъти

13-годишният Георги Атанасов от Кричим има всички шансове да се възстанови, да ходи, да тича, да кара колело, да играе и да се забавлява наравно със своите връстници. Само преди дни момченцето претърпя дълга и сложна 4,5-часова операция в клиника в Истанбул, принос за която имаха стотици дарители и благодетели.
Именно благодарение на тях самотната майка Евелина Атанасова успя да събере непосилната за нея сума от 15 000 евро, за да постави начало на лечението на единственото си дете.
„Нямам думи да опиша благодарността си към всички хора, които ме подкрепиха в каузата за Гошко. Представителят на клиниката „Аджъбадем” в Истанбул д-р Гюрай Ходжев ни помогна много и от турската клиника направиха огромна отстъпка за операцията”, казва Евелина.
По думите й при тази добра новина последвала и бързо датата за операцията. Тя и синът й заминали за Истанбул на 8 септември т.г. със свити сърца. Там ги посрещнали радушно и притесненията им бързо се разсеяли. „Като у дома си бяхме посрещнати. Имахме и страхотен преводач Нериман, която бе с нас по 24 часа от настаняването ни до изписването ни от болницата”, казва още майката на Гошко.
В минутите преди операцията професор д-р Салих Марангьоз усетил, че момченцето се страхува. Потупал го по рамото и му казал, че всичко ще бъде наред и след някой и друг месец Георги ще бъде като всички нормални деца. „Операцията беше 4 часа и половина и след нея професорът докара лично Гошко до стаята ни, като ми каза, че интервенцията е успешна. Любовта и грижите не спряха до тук. Сестрите в болницата прегръщаха Георги и го занимаваха, за да не мисли за болките след операцията”, обяснява Евелина. Последвали раздвижвания и Гошко се изправил на крака за първи път едва ден – два след операцията.
„Направи първи крачки. Сякаш сега прохождаше за първи път. Назначиха ни рехабилитации и препоръки какво да правим, когато се приберем в България”, разказва майката.
След 3 месеца Георги Атанасов отново ще отпътува към Истанбул, за да бъде прегледан и да мине през ямр. Тогава лекуващият го професор ще прецени кога да назначи втората операция на смелото момченце от Кричим.
„Гошко няма баща, но любовта ми е и за двамата и аз съм щастлива че е само на една крачка от оздравяването”, е благодарна Евелина Атанасова.
Само преди около година малчуганът бе грозен от пълна инвалидизация, ако не бъде опериран. Детето първо започнало да накуцва и да се оплаква от болки в краката. Започнало и скъсяване на левия крак. Евелина се консултирала с лекари у нас и с техни колеги от Турция. Жорко бил на преглед в Истанбул при проф. д-р Салих Марангьоз, който, след ЯМР, поставил диагнозата „Двустранна Епифизиолиза на бедрена глава” и препоръчал да се направи операция и от ляво, и от дясно с „ин-ситу” фиксация с винтове. След като болката отшуми и физата се затвори, ще бъде насрочена корективна остеотомия вляво, за да се коригира деформацията и да може детето да продължи да ходи. Причината за това заболяване е най-вероятно бързият растеж на детето. От това заболяване страдат предимно момченцата.
Майката Евелина благодари отново на всички дарители за огромната подкрепа и многото кампании, които бяха проведени и в Кричим, благодарение на съдействието на кмета Атанас Калчев, и в Пловдив. Пред самотната майка вече има ново предизвикателство – да започне да събира пари за дългата рехабилитация на сина си и за втората операция, която ще бъде след няколко месеца.монитор
Дарителската сметка е в евро и е на името на Георги Стоянов Атанасов
РайфайзенБанк
IBAN BG03RZBB91551010805299
BIC RZBBBGSF
Разкрита е и dms кампания на номер 17 777:
DMS GOSHKO

Публикувана на
15 Септември 2019 година