Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

„Зализано леке“ прибирал от БСП по 1 милион всяка година

Видяна: 26800 пъти

Обвиненият в шпионаж в полза на Русия скандален бизнесмен и шеф на сдружение "Русофили" Николай Малинов е получавал рекордни суми от БСП в продължение на години. По 1 милион лева без ДДС е превеждала партията столетница всяка година на фирмата му, която е била ангажирана да издава партийния орган в. "Дума".
Финансовите трансфери са осъществявани в периода 2008-2014 г., което означава, че за този период специално съззаденото дружество - "Дума прес", е получило общо около 7 милиона лева без ДДС от БСП.
Николай Малинов поема вестника през 2008 г., а в партията го води лично Сергей Станишев, който го представя на редакцията. До този момент се подвизава като търговец на цигари - къде легални, къде контрабандни, му е препоръчан от Георги Първанов като "читаво момче, проверено". Бившият президент впоследствие се скарва с него, но той се окопава в партията чрез свои нови покровители.
"Уговорката беше Николай Малинов да издава вестника за своя сметка. По онова време вестниците все още се продаваха, "Дума" имаше около 18-20 000 копия ежедневен тираж и много абонати. Вестникът почти се самоиздържаше, необходима бе само малка помощ, в рамките на около 25-30 000 лева месечно. Малинов обаче не спази ангажимента си и само няколко месеца след като пое изданието от предишния издател Петър Манджуков, започна да настоява партията да му помага. Така се стигна до решението БСП да предоставя на издателя по 1 милион лева годишно, заделени от партийната субсидия.
Николай Малинов не помагаше на вестника, а го ограбваше. Той печелеше доста пари от труда на журналистите в "Дума" и използваше вестника, за да се добере до влиятелни кръгове в Русия. Повечето му контакти в Москва е осъществил именно като издател на "Дума", включително и срещата си с ген. Решетников и Малофеев", разказва дългогодишен журналист от левия вестник, който е работил в медиата по онова време. Цялата редакция на партийния орган открито презирала Малинов, а най-любезното определение за него принадлежало на една много видна журналистка, символ на БСП - "зализано леке".
Историята приключва през 2014 г., когато Николай Малинов е натирен от партията. Дружеството му престава да издава "Дума", а редакцията е потънала в дългове. БСП сама поема издаването на ежедневника си, а Малинов, вече натрупал солидни контакти с Русия, си поставя далеч по-амбициозни задачи...лупабг

Публикувана на
12 Септември 2019 година