Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Кой може да сложи в малкото си джобче Слави Трифонов!?

Видяна: 65200 пъти

„Единствен той може да сложи Слави Трифонов в малкото си джобче. Като шоумен това, което прави е 24 карата изкуство, а не като на Дългия тинтири-минтири. А пък ако направи партия, всички ще ги помете!“. „Така е, такива като него могат да вдигнат тая държава, да ти е драго, че си българин.“. Това коментираха за топ хореографа на България Христо Димитров двама от стотиците зрители, дошли на Античния театър в сряда вечерта на бенефисния му концерт „Тайната „Българе“ – седем неразказани истории“.

Динко ПЕТКОВ

Българинът Христо, както го е бил записал в телефона си заради пословичното му родолюбие покойният вече корифей на историята проф. Божидар Димитров, на 7 октомври навършва половин век. Това е поводът за новия му двучасов спектакъл, който ще бъде на самия му рожден ден ще в Зала 1 на НДК. Той отново е автор на сценария, режисурата и хореографията.
Решил е, обаче, да го представи за първи път именно на пловдивската публика. Защото, макар да е роден в Шумен, Пловдив е завинаги на сърцето му – заради незабравимите му студентски години в Музикалната академия и приятелите, които има под тепетата.
Зрителите видяха отново най-доброто, създадено през годините от Христо Димитров и ансамбъл "Българе" в седем сценични картини. Освен историята на създаване на всяка от картините, публиката стана съпричастна и към интригуващи моменти от биографията на ансамбъла и неговия създател.
Най-силният емоционален момент беше сбогуването на Христо Димитров със сцената "На този бенефис излизам за последен път да танцувам като участник в спектакъл!“, обяви Маестрото с усмивка, която прикриваше сълзите му.
Приходите от бенефиса си той ще внесе във фонда за реализиране на новата му идея - грандиозно шоу по негов сценарий и режисура, което ще е за европейската и световната сцена. Това ще е спектакъл с международно участие, в основата на който ще са ансамбъл "Българе" и неговите солисти".
Като легенда звучи приказката на очевидец как Богът на танците, както още наричат създателя на Националния фолклорен ансамбъл „Българе“, поискал да му донесат купчина камъни от реката. Наредил ги на сцената, преместил някои от тях, какво им казал, никой на разбрал, но като засвирила музиката на живо, той им подвикнал: „Хайде, да видим какво съм ви научил!“. И камъните заиграли...хоро. Съвсем като танцов състав.
За него се говори, че даже насън танцува. Като го мъчи нещо в съня, все едно, че играе тежко тракийско хоро, ако му е весело сънуването – подкарва някой шопски танц.
Имал си и свой начин много бързо да разбира кой какъв човек е. Каквото и да му говори някой за себе си, той не хващал вяра, докато не го накара да му изтанцува няколко стъпки от добруджанско хоро. По тях веднага му ставало ясно свестен ли е или търчи-лъже. Така като през рентген виждал какви са и жените. От дума на дума с тях, без те да се усетят, си затананиквал някаква ръченица. По реакцията им усещал усойница ли е срещу него или е наистина чаровница.
Юбилярът е собственик и на новата телевизия „Българе“, известна вече като тв крепостта на българщината. В нея няма грам силикон, пошлост и жълти простотии, не излъчват политически залъгалки, не канят абонираните да се показват по различните студиа досадни многознайковци. Не случайно официално създаването на новата национална телевизия „Българе“ стана на премиерата на късометражния филм „Спасителят на Европа“, посветен на 1300-годишнината от историческата победа на хан Тервел при Константинопол (718 г.). Тогава Христо Димитров даде дума, че новата телевизия ще има каузата да представя всичко добро, случващо се в България, ще се търси доброто дори в лошите неща, които се случват, ще присъства българският дух.
Култово е обръщението му във Фейсбук към хейтърите, които злословиха по най-родолюбивия събор - фестивала на народната носия в Жеравна, който всяка година събира няколко хиляди българи и чужденци, чийто създател през 2008 г. е Христо Димитров: „Когато влезеш във „Фейсбук" виждаш, че там има хора, които могат само да рушат, да плюят, да злословят, да лъжат. Те могат да съсипят всичко, да очернят най-почтения човек, да окалят и най-доброто дело. Правят го, защото са злобни, завистливи, некадърни и най-важното – нещастни. О, окаяни човечета! О, свещена простота! На тези хора искам да кажа, че никога, ама никога няма да успеете да спрете добрите, честните, почтените, трудолюбивите, идейните българи да правят добро!
Строителите ще продължават да строят, творците – да творят, предприемчивите – да успяват, а добрите – да бъдат щастливи, въпреки че тези хора ще се опитат да им пречат с всички сили.
Докато първите ще оставят нещо за страната си, за критикарите никой няма да се сети. Техните жалки опити да изпъкнат ще са толкова успешни, колкото и опитите да жабата да стане кон!“.
„Когато стартирахме, фолклорът беше "под земята". Преди 12 години, когато ние обявихме кампанията "Второ българско възраждане", аз вече бях усетил възвръщането на интереса на българите към танцовото ни изкуство. Това стана след спектакъла "Това е България". Ние бяхме направили книга за впечатления и когато започнах да чета какво са написали зрителите в тази книга, аз изтръпнах целия. Имаше думи, от които личеше, че "сълзите са капали по страницата". Тогава разбрах, че запалваме нещо в сърцата на хората, което трябва да остане да гори. Защото иначе след една седмица те забравят това, което са гледали, грабват ги грижите, проблемите...“, щастлив е днес Христо Българина, вдигнал цяла България на крака със спектаклите си „Осмото чудо“ и „Как ще ни стигнат американците“.

Публикувана на
11 Септември 2019 година