Новина от категория В общината
Архив на публикациите

„Със сабя френгия, с пушка бойлия..."

Видяна: 17934 пъти

„Със сабя френгия, с пушка бойлия..." е мотото на най-новата изложба в Етнографския музей в Пловдив, която ще бъде открита на 13 септември. Експозицията е част от програмата на НОЩ Пловдив. Това съобщиха от пресцентъра на музея. Изложбата ще може да бъде видяна до 30 ноември.
През епохата на Възраждането Пловдив е един от най-големите занаятчийски центрове, прочут е и със занаяти като тюфекчийство (пушкарство), бучакчийство (ножарство), абаджийство - дейности свързани пряко с войската и нуждите на империята. Като част от това във фонда на музея се съхраняват старинни оръжия, които са истински произведения на изкуството и гордост за занаята, твърди Грозделина Саватинова, уредник в музея.
Изложбата ще покаже богато украсени пищови и пушки кремъклии - бойлии, шишанета, арнаутки, както и различни видове хладни оръжия - ятаган, килидж, шамшир и сабя. Оръжейният занаят е популярен и дълговечен по нашите земи, въпреки, че след Гръцката завера (1821 г.) султанът забранява да се работи от "раята". Производството не прекъсва, а само става анонимно за българските майстори, припомня историкът. По думите й сред атрактивните експонати е двуцевна ловна пушка и снаряжението й, изработена от известния чешки майстор А. В. Лебед (Прага) през 1850 г.
Всички експонати са богато украсени със седеф, корали, полускъпоценни камъни, метални розети, мотиви и надписи от благородни метали. Често последната дума за украсата на оръжията - огнестрелни или хладни, са имали златари и гравьори. Символите пък ни показват една невероятна смесица между флоралните елементи от Ориента, бароковите изблици от Европа и животинските образи, познати от Античността и Средновековието по българските земи. С право този стил се определя като "балкански барок" - разпознаваем и индивидуален.
Екипът на Етнографския музей си поставя за цел да накара посетителя да преосмисли досегашното възприемане на оръжието, като символ на господство и власт и да го види като апотропей/пазител на притежателя му и заобикалящите го. То е скъпа и естетически издържана вещ, която показва социалното положение и статус на неговия собственик. Изобразените зооморфни и митични персонажи са натоварени с различни послания за земния и небесния свят, свързани с вярата в безсмъртието на душата. Често чрез изображението се пожелават качествата на пресъздадения образ или се изписват предпазни заклинателни формули, които да отклоняват по магичен път нещастието.

Публикувана на
11 Септември 2019 година