Новина от категория Светът
Архив на публикациите

50 000 се хванаха на влакчето на любовта

Видяна: 17995 пъти

Хиляди граждани танцуваха вчера по улиците на Берлин, придружени от 25 подвижни парадни платформи с гърмяща музика като част от парада "Влак на любовта" в името на толерантността и социалното включване, както и за честване на 30-годишнината от падането на Берлинската стена, предаде ДПА.
"Броят на участниците определено е четирицифрено число", заяви говорителка на полицията. Организаторите засега не са посочили собствената си оценка, но по-рано съобщиха за около 50 000 участници.
Полицията изтъкна, че "Влакът на любовта" (Zug der Liebe) е преминал мирно и е причинил само леки закъснения в обществения транспорт.
Участниците танцуваха под звуците на електронни ритми, облечени в стил "рейвър" от 90-те години.
"Нова стена се образува в умовете на много хора. Искаме да я съборим", каза Йенс Шван, говорител на организаторите.
"Много, най-вече млади хора, изглежда не знаят какво се е случило тогава и колко важна е 1989 година за цялата страна", пише в сайта на организаторите.
През август 1961 година комунистическото правителство в Източна Германия започна изграждането на Берлинската стена. Съоръжението разделяше града и неговите жители в продължение на повече от 28 години.
Разделението на двете Германии приключи след поредица мирни протести в Източна Германия, довели до събарянето на стената на 9 ноември 1989 година.монитор

Публикувана на
25 Август 2019 година