Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Министър замазва какви ги вършат в т. нар. екозавод край Раковски

Видяна: 35480 пъти

Налага се промяна на комплексното разрешително на завода за отпадъци край Шишманци, заяви екоминистърът Нено Димов. По думите му ще бъдат определени санкции за неизпълнение на досегашното разрешително. Разпоредена е проверка на Регионалната екоинспекция, за да се установи как е упражняван контрол.
Над 200 души, които протестираха тази сутрин пред входа на завода край Шишманци влязоха в предприятието. Заедно с министър Нено Димов те видяха инсталация за сепариране на отпадъците, а пътят, по който минават камионите беше току що измит, информират от БНР.
"В момента комплексното разрешително разрешава три варианта - да се сепарира, да се компостира и да се депонира. Първите два ще останат и едва след тях ще бъде допуснато само на останалите фракции, които не могат да се сепарират или компостират, да бъдат депонирани. Т.е. от три възможности ще станат - задължително сепариране, задължително компостиране и едва тогава остатъкът депониране", заяви министър Димов.
Според него макар и не на 100%, но заводът има капацитет да изпълнява функциите си и след промяна на комплексното разрешително заводът трябва да е изряден във всичките си задължения.
По думите на протестиращи това не е завод за преработка на отпадъци, а е едно обикновено сметище, което дори и като сметище не се експлоатира по правилния начин.
В понеделник в общината от гражданска група внесоха искане за провеждането на референдум за бъдещето на завода за отпадъци.
"Този завод, ако не може да работи както трябва, не трябва да работи въобще", категоричен е кметът Гуджеров. лупабг

Публикувана на
24 Август 2019 година