Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Т. нар. екозавод буквално е едно сметище, чу министър

Видяна: 24522 пъти

Жители на община Раковски излязоха днес отново край Шишманци на протест. Тази сутрин при тях дойде министърът на околната среда Нено Димов. Те настоя пред него т. нар. екозавод първо да спре да функционира, за да може да започе подготовката за истинска работа. Защото, по думите им, досега е било буквално сметище.
„Това е алтернативата - да работи качествено. Тук не само изкарват дим, тук палят боклуците, за да се освободи повече място. Това е истината. Искаме чист въздух!“, обясниха ранобудните бунтари.
Министърът и община Раковски организират гражданска дискусия, на която всеки ще може да задава въпроси. Поканени са представители на РИОСВ, ГД ПБЗН, Община Пловдив и собствениците на т. нар екозавод.
Кметът на Раковски Павел Гуджеров изпрати до премиера Бойко Борисов протестна подписка, подкрепена от над 2000 души, в която се настоява за спешни мерки от страна на Държавата за гарантиране безопасната работа на депото.
В понеделник в община Раковски гражданска група внесе и искане за референдум за бъдещето на екозавода. Какви и колко да са въпросите в допитването, според протестиращите, трябва да бъде върпос на широко обществено обсъждане. Те са на мнение още, че ако е възможно, референдумът е добре да се проведе до датата на предстоящите местни избори.
В началото на седмицата пожарът в депото бе потушен окончателно. Жителите на Раковски и още 3 села в района изразиха обаче готовност да преминат към гражданско неподчинение, ако властите не се отзоват на апела им за трайно решаване на въпроса. Те очакват и бързо приключване на проверката на прокуратурата и икономическа полиция.
Термовизуална камера от последно поколение ще следи за покачване на температурите в района на сметището край завода за преработка на битови отпадъци в Шишманци. "Правим всичко възможно, за да се справим с проблема. Вече сме изпълнили почти всички изисквания на хората. Ситуацията в последните седмици бе много сложна заради високите температури и продължителната суша. Дори стъклена бутилка може да предизвика огън при нагряване над 55 градуса, действайки на принципа на лупата", коментира Стоян Гидиков, директор на завода.
„Никой не иска да затваря завода в Шишманци.“, заяви кметът на Белозем Иван Тачев. Той обясни, че хората от околните села искали всеки боклук, който се депонира на сметището, веднага да бъде покриван с пръст. Така щяла да се намали опасността от запалване. "Мога да дам на завода 2000 кубика пръст, останала от прокарването на нов водопровод", предложи той. бнр

Публикувана на
24 Август 2019 година