Новина от категория Светът
Архив на публикациите

„Не искам да умра!“

Видяна: 23485 пъти

Убийството на жена от бившия й съпруг пред дъщеря й предизвика огромно възмущение в Турция, след като в интернет беше публикувано видео с извършеното. 38-годишната Емине Булут беше намушкана смъртоносно в кафе на 18 август в централния анадолски град Къръккале според вестник "Хюриет".
"Не искам да умра", се чуваше да крещи покритата с кръв Емине Булут към 10-годишното си дете. .Нейната разплакана дъщеря казва: "Мамо, моля те, не умирай." Булут, която се развела с убиеца си преди четири години, почина впоследствие от нараняванията си в болница.
Убиецът казал на полицията, че е убил Булут с нож, който винаги е носел със себе си, съобщи турският телевизионен оператор NTV. Името на жертвата влезе в световните социални мрежи и многократно беше повторено #Не искам да умра (#olmekistemiyorum). Длъжностни лица, включително министърът на правосъдието Абдулхамит Гюл, бързо осъдиха убийството след публикуването на видеото, заедно с известни личности и футболни клубове като „Бешикташ“. "Очакваме убиецът да бъде наказан по най-строгия начин", написа в Туитър говорителят на президента Ибрахим Калън. Правителството заяви, че екип от психолози се грижи за детето. Само през първите шест месеца на 2019 г. 214 жени са били убити от мъже, докато 440 жени са били убити миналата година, според групата за правата на жените We Will Stop Femicide. Това е увеличение в сравнение с 409 жертви през 2017 г. и 121 през 2011 година, пише БГНЕС. Докато правителството признава въпроса за насилието над жени, критиците твърдят, че не се прави достатъчно за осигуряване на убежища и за справяне с по-широкия проблем с неравенството между половете, който прониква в обществото.

Публикувана на
23 Август 2019 година