Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Гърция врътна кранчето на златните пенсии, давани от Ципрас

Видяна: 17324 пъти

Консервативното правителство на новия гръцки премиер Кириакос Мицотакис спря високите пенсии, които управлявалата доскоро СИРИЗА е отпускала на висши държавни служители. Бедните гръцки пенсионери са шокирани от липсата на социална справедливост.
"Златни пенсии са изплащани по време на СИРИЗА", съобщават на първа страница гръцките медии и поясняват, че рогът на изобилието е бил предназначен само за избрани хора - адвокати, директори на държавни компании и журналисти. Данни за тези случаи изнесе новият министър на труда Янис Вруцис.
"Когато поех поста, заварих шокиращи данни. Заварих изчислени пенсии в размер от 10 000 евро до 20 000 и дори до 24 000 евро на месец! Поисках обяснения. Защото това означава, че на човек за 10 години трябва да се изплатят 3 млн. евро", каза той, цитиран от БНР. Повече от година предишното правителство е било запознато със случая, но не реагирало, а дори подготвило документите за нова партида "златни пенсионери".
Със заповед на министър Вруцис, след гласуване в парламента, се спира изплащането на тези пенсии, преизчисляват се, като се поставя таван от не повече от 4000 евро пенсия на месец в редки случаи на осигуровки в изключително големи размери.Обикновените гръцки пенсионери, чиито пенсии по време на кризата бяха орязани точно 12 пъти, са шокирани след разкритията и го нарекоха "трагедия".
"Това е трагично. Дават 174 евро пенсия на бедна вдовица и в същото време да плащат такива огромни суми на избрани лица", казват обикновени гърци. Премахва се и задължителната досега атестация на предишния работодател за причините за напускане на служителя. Actualno.com

Публикувана на
22 Август 2019 година