Новина от категория България
Архив на публикациите

Кристалина ще свързва двата края, ако я изберат за шеф на МВФ

Видяна: 19520 пъти

Българката Кристалина Георгиева е все по-близо да оглави един от най-високите и важни международни постове – управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Една от последните пречки пред нея е възрастовото ограничение директорът на Фонда да е под 65-годишна възраст, е на път да бъде премахната.
В сряда 24-членният европейски борд на директорите на Международния валутен фонд препоръча по-големия орган на влиятелната организация, който включва представителите на 119 държави, членуващи в МВФ, да премахне ограничението. Ако се вземе такова решение, МВФ ще се изравни със Световната банка, където няма подобен лимит. Само преди седмица Кристалина Георгиева навърши 66 години и според настоящото правило не може да участва в надпреварата за шеф на организацията.
Политически наблюдатели от високите етажи на дипломацията обаче изразяват убеденост, че възрастовото ограничение ще бъде премахнато и че българката почти сигурно ще оглави МВФ.
Кандидатурата й за директор на Фонда бе издигната на 2 август от премиера Бойко Борисов. Тя получи изключително важна подкрепа от Франция и спечели надпревараата с холандския кандидат Йерун Дейселблум, подкрепен от Германия. Великобритания все още не е обявила официално дали ще издига собствена кандидатура, а крайния срок е до 6 септември.
Директор на Международния валутен фонд се избира с гласуване, в което участват членуващите 189 държави. Най-голяма тежест при гласуването има Европа, тъй като отделните държави на Стария континент притежават 29,59% от гласовете. Америка пък е най-големият самостоятелен притежател на гласове с 16,52%.
Други силни самостоятелни величини са Япония и Китай, които контролират по 6,1% от гласовете. В международната дипломация се коментира, че Америка вероятно също ще подкрепи Кристалина Георгиева, която има безупречна професионална репутация зад Океана. Към днешна дата българката е изпълнителен директор на Световната банка, чиято централа е във Вашингтон.
При положение, че оглави Международния валутен фонд, то тя ще разпределя милиарди долари годишни кредити с нулева лихва към „нискодоходни” държави, които обаче са ангажирани с реформи, изготвени от МВФ. През тази тежка икономическа процедура мина и България през 90-те години на миналия век.
Заплатата на Кристалина Георгиева като директор на МВФ също е впечатляваща. Тя ще получава 600 000 долара годишна заплата, която обаче няма да бъде облагана с данъци. Отделно от това тима право на режийни бонуси в размер на до 100 000 долара годишно и неограничен бюджет за командировки.лупабг

Публикувана на
22 Август 2019 година