Новина от категория Светът
Архив на публикациите

Русия показа първия си женски танков екипаж

Видяна: 15250 пъти

Тези три дами са избрани сред хиляди жени военнослужещи, за да работят с най-бързите и най-тежки въоръжени машини, с които разполага страната – танковете Т-80. Иля Питалев/Sputnik Русия показа първия си женски танков екипаж в рамките на "Армейските игри 2019" през август.
Дамите трябваше да управляват супербързи и мощни военни танкове с двигатели, подобни на тези, които се използват в самолетите. Става въпрос за Т-80, които цепят гори и полета със скорост до 80 км/ч.
Решението да се позволи на жени да управляват тежко въоръжени машини стана обект на критики в социалните медии. Един от интернет потребителите заяви, че "Жените никога не бива да се качват на танк! Какво ще прави, ако веригата на танка се счупи? Та те дори не са достатъчно силни, за да работят с лостовете и механизмите на танковете!".
Анастасия Баранова, Марина Пушкарьова и Дария Сиротенко опровергават тези твърдения. Тези са избрани сред хиляди кандидати, за да станат част от първия женски танков екипаж в историята на Русия.
Всички те са професионални военни лекари – хирург, терапевт и фармацевт. Служели са в медицинските отделения на военното министерство и са изразили желанието си да се включат в конкурса за женски танков екипаж.
Точно как са протекли тестовете е тайна. И трите са израснали в семейства на военни и от детството си са искали да станат част от армията.
За да се научат как да управляват танк, трябвало да живеят като останалите войници в казарма в едно от танковите поделения в Русия. Всеки ден ставали в 6:00 ч, правели сутрешни физически тренировки и чак след това имали право да закусят. Непосредствено след това започвали уроците и шофьорските курсове, където учели как да владеят и управляват 40-тонните метални чудовища с оръдия, способни да пробиват тухлени сгради.
Най-трудно им е да товарят мунициите в танка. Например, всеки снаряд (най-лекият тежи 19 кг) се товари ръчно, а за всяка тренировка са нужни десетки, които качват на машината сами.
Т-80 има само 4 скорости, които се сменят безпроблемно. Той е стабилен на завоите и с лекота преодолява неравни терени.
Тези момичета не приличат на типичните танкисти, които не са по-високи от 170 см. Най-"ниското" момиче е 170 см, а най-високото – 185 см. Армията има късмет, че те са избрали да служат, вместо да станат модели!блиц

Публикувана на
21 Август 2019 година