Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Що за птица е този Жорж Ганчев!?

Видяна: 27572 пъти

Известният журналист Валентин Бояджиев се сбогува с починалия вчера свой приятел Жорж Ганев в социалните мрежи и публикува редки снимки на починалия политик, бизнес и шоумен. Роденият в Пловдив политик и бард издъхна вчера рано сутринта 10 дни преди да навърши 80.
"ПЪРВАТА МИ СРЕЩА С ЖОРЖ ГАНЧЕВ. Тя се състоя през далечното лято на 1984 г. Бях командирован в Слънчев бряг на фестивала "Златния Орфей"". Във фестивалната публика изпъкваше естествено Жорж. Една вечер на маса в казиното с него ме запознаха колегата от "Народна младеж" Владимир Гаджев и певецът Георги Минчев. Жорж идваше от Холивуд, както сам се представи и дошъл в Слънчев бряг да пише сценарий за игрален филм с участието на Калоянчев и други наши звезди от театъра и киното", разказва дългогодишният кадър на "Труд" Бояджиев.
Доколкото си спомням заглавието на бъдещия филм беше нещо като "Балканска връзка" или нещо подобно. За мен звучеше интересно, пък и Жоро Минчев ми разказа подробности за биографията му.
Смайващо беше, че Жорж не близваше капка алкохол, не пушеше, всяка сутрин яздеше километри един кон на плажа, а с едрата си фигура и постоянна усмивка, събираше вниманието на жените...", изтъква журналистът.
Поисках интервю от него за в. "София нюз" (имах командировка и от там) и той с радост се съгласи. В хотела говорихме много... Междувременно се обадих на Венцел Райчев (бащата на социолога Андрей Райчев - бел. ред.), главен редактор тогава на "София нюз" (вестникът излизаше на 4 езика), за да го питам що за птица е този Жорж Ганчев - все пак беше емигрант...
Помня, че Венцел ми каза - "прави интервюто, Жорж е от тези емигранти, на които им е разрешено да си идват отвреме-навреме. Но не му вярвай на 100 %"... Така направих интервю с Жорж, излезе на руски, английски, френски и немски...
Във времената, когато Слави Трифонов беше още само "един от Ку-Ку" и пееше "Рокендрол на падащите бабички", никой още не беше чувал за Бареков, а политическата кариера на Веселин Марешки беше само далечен блян, хвърлящ отражение по ланеца му, Жорж Ганчев беше този, на който се пада да представи в България идеята за политиката като развлечение. Ще припомним някои от крилатите му фрази:
"Не ме гледай умно, българино!"
"На президентските избори ще кандидатстваме Сульо, Пульо, Атанас и аз." - относно предизборната кампания за президент през 1996 г.
"Мърльо, ще те забия като пирон в земята!" - обръщение към колега депутат.
Реплики към председателя на Народното събрание Йордан Соколов: - "Човек като мен, който има всичко, не е длъжен да бъде в една петокласна, разбита от вас държава.
"Аз съм човек с 23 процента от народния вот, а Вие сте мистър Никой от утре, ако паднете от власт..."
"Тихо - само на детето си, не на мен!" - по време на изказване от парламентарната трибуна.
"Някои господа от големи държави са казали на господин Костов: хвани това робско племе за гушата, един милиард годишно обратно връщайте дълга, ще си обърнем главата за демокрацията и правнуци ще плащат заемите, които ще ви даваме сега, за да ви държим на власт. Това е схемата." - относно премиера Иван Костов.
"Сладур, ти си цвят за живота ми! Цвят за живота ми!" - относно депутата от СДС Александър Йорданов.
"Не ме иронизирай, момченце!" - към министъра на регионалното развитие и благоустройството Евгений Бакърджиев, който преди това е коментирал за Ганчев: "Господин Ганчев, никой не Ви прави на луд. Аз мисля, че това е естественото Ви състояние."
"Цветан беше физкултурник, талантлив, прекрасно атлетче, преместваше хартийки отляво надясно в полицията дълго време. Прекрасно, нищо лошо!" - относно Цветан Цветанов. "Трябва да се уважават институциите, иначе ще настъпи анархия, ще дойдат Ичо, Гичо, Атанас и Спас, и ще ни превземат без нито един изстрел. А иначе от Бойко, Цецо и Мецо няма смисъл. Те трябва да си ходят и да отговарят пред народа. Всички политици трябва да бъдат изметени." - относно политическата справедливост и управлението на ГЕРБ в първия мандат на Бойко Борисов.
"Той е момченце, което го пощипва Бойко Методиев Борисов по бузката и го удря по тумбата. Такива хора, които приемат такова третиране от големия бос, аз не признавам" - относно Росен Плевнелиев.
"Кадрите не се купуват от "Плод-зеленчук", кадрите се създават с много грижи, със страхотно съблюдаване на развитието им, за да бъдат качествени. В момента това, което наблюдавам, не е от първо качество според моите представи." - в коментар за политическата класа през 2006 г. пред сп. "Тема".

лупабг

Публикувана на
20 Август 2019 година