Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Последното интервю на големия пловдивчанин Жорж Ганчев

Видяна: 31520 пъти

Месец преди да издъхне легендарният Жорж Ганчев даде последното си интервю. Малцина политици имат цветна биография като неговата. През 60-те е емигрант в чужбина. Завършва Британската академия по фехтовка и Театралния институт в Холивуд, Калифорния. През 70-те и 80-те е режисьор, сценарист в театъра, продуцент в киното и театъра на Англия и САЩ. Автор е на сценарии и пиеси в Холивуд. Заедно с това през 1970 и 1974 г. е световен шампион по фехтовка при професионалистите. Един от създателите на СДС е, а по-късно председател на Българския бизнесблок. Три пъти кандидат за президент на страната. Водеще на тв предаването „При Жорж”по телевизия Евроком. Потърсихме го месец преди да навърши 80.


Валерия ЙОНКОВА

- Здравейте, г-н Ганчев. Изтече година от сериозното здравословно изпитание, през което минахте. Сега звучите бодро.
- Вървя, разхождам се. Държа фронта. Минах през много неприятности, през 9-те кръга на ада, но ето ме отново налице. Получих огромен сърдечен удар, после ме удари в краката. Тази вода, която се събира в крайниците трябва да се махне, за да работи сърцето нормално.
- Но имате сили и настроение да се смеете, това е важното.
- Да, явно чичо Господ си е свършил работата. Лекува ме и моята прекрасна градина във Владая. Е, не ходя чак толкова много, колкото преди, но каквото мога - правя. Това е природата, която ме подклажда за живот и ми дава сили. Записвам си предаването и не съм спирал да го водя и в най-трудните периоди. Но, знаете ли, най-важният момент е да бъдеш полезен.
- Нали приятелите не са ви забравили?
- Зависи кои и колко. Ако говорим за учениците ми от САЩ и Лондон - да, всичките са изрядни. Обаждат ми се. Ако говорим за дъщерите ми- да, и те са изрядни. Внуците малко по-малко, но ето - най-малкият беше тук допреди няколко дни. Той е на 21 години и живее в Лондон. Животът продължава.
- Ходите ли редовно на лекар, на процедури?
- Ходя разбира се, редовно съм на масажи. С Божия помощ, реализирам едно чудо. Човек обаче не трябва да се прави на вечен.
- Половинката ви Шуши ли е най-голямата ви подкрепа в трудните дни?
-Всеки ме подкрепя по малко и то се събира.
- Следите събитията, продължавате да сте активен…
- Разбира се. Както казах, важното е да бъдеш полезен, дори с най-малкото нещо. Много и всякакви хора ми пишат, аз им отговарям. Трябва да се уважават всички възрасти. Аз ценя всяко желание за комуникация, защото тия хейтърски електронни машинки убиха всякаква възможност хората да говорят лице в лице. Сега говорят на шапката си. Имайте предвид, че диалогът е изграждан с много усърдие стотици години, за да стане съществен. Жалко ми е. Всичко се превръща в един голям пазар.
- Г-н Ганчев, някакви диети спазвате ли?
- Аз месо почти не ям, хапвам супички. Въобще храня се по-малко, консумирам здравословни храни и гледам да не утежнявам нещата.
- Вие сте доста емоционален характер. И сега, след инфаркта ли продължавате така да се палите и ядосвате?
- Да се ядосвам чак…Не мога да се ядосвам на неща, които са непоправими. Ние бяхме един обединен народ и никой не може да излъже Жорж Ганчев, че нищо не сме правили през годините на режима на Тодор Живков. Само че аз не съм работил за него, нито за екипите му. Само констатирам, че аз съм бил в Америка по това време. Но като анализира човек, вижда, че ние тръгнахме много назад. А на младите хора трябва да се даде много, да имат самочувствие. Да разберат, че са едни от най-красивите хора в света. Да се напомни за българската история с великите ни личности, с които цяла Америка не може да се сравнява с качеството на героизма. Ние сме дали толкова много на Русия, но пък започваме лека полека да си го връщаме. Дадохме им азбуката, православието, 25-те начални книги за целомъдрието на религиозната догма, която е много далече от католиците, които казват: „Бог ме делегира на земята, аз съм началото и края.” Това казва папата. А Мартин Лутер му казва: „ Гледай си работата” и не могат да го намерят да го изгорят. Смешна порода сме човешкият род и трябва да внимаваме, по простата причина, че може да създадем такива чудовища, които ще ни довършат. Погледнете IT технологиите и всичките тия неща към тях. Тъжно е, като ги погледнеш с тоя ентусиазъм. (смее се) 19 и 20 век дадоха много на планетата, а сега се замръчкват с разни експерименти, които да ни напомнят за хората - чудаци.
- Съжалявате ли, че напуснахте Америка и се върнахте в България?
- Аз съм 30 години в България, в най-съзнателното нещо на тоя свят, което е вътре в мен. През тия десетилетия не съм карал скъпа кола, не съм ходил в скъпи ресторанти, не съм давал лош пример, защото човек трябва да прави главно добри неща. Много съм доволен от моето поведение, и много малко се интересувам какво мислят Атанас и Спас.
- Не си ли мислите да възстановите вашата партия Български бизнес блок, да изберете един млад човек за лидер да я възроди?
- Моята партия голяма част от българите позволиха да я разбият. Това значи, че средната класа каза „гуд бай”, направиха го абсолютно по ноти. Когато това стане, няма смисъл човек да се блъска за 50-ти път, защото става банален и неговата кауза става банална.
- Ще ходите ли на море тази година?
- Не, Съмнявам се. Тук при мен, във Владая си е една приказка и това ми е достатъчно. Построих къща тук, където блееха само овце. Сега е прекрасно място. Имам много други места за почивка, които са мои. Но ще започна едно по едно да ги продавам, защото не ми трябват. Имам имот в родния Пловдив, в Резово.
- Защо да ги продавате, няма ли да ги оставате за децата?
- Не, децата ми не се интересуват от тези неща. Те имат друг естетически порядък. Желая ви щастие и лятото да ви е прекрасно. Благодарете на Бога, че сте тук и сте живи, в една държава, която можеше да се гордее със себе си и според мен, това ще стане рано или късно. лупабг

Публикувана на
19 Август 2019 година