Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Бунтари край Раковски се кротват за седмица

Видяна: 17934 пъти

За седмица се прекратяват протестите на живеещите близо до депото в Шишманци, което гори шести ден. Хората настояват да се срещнат с екоминистъра Нено Димов и държавата да гарантира безопасната работа на завода за преработка на отпадъци, съобщи БНТ. Според тях - съоръжението функционира като сметище, което застрашава здравето им.
Очаква се днес пожарът да бъде напълно потушен. Тлеят само отделни огнища в северната част на депото, задимяване в района вече няма. Протестиращите обаче смятат, че не след дълго всичко ще се повтори защото палежите са умишлени.
Кметът на община Раковски Павел Гуджеров каза, че очаква пълна проверка на работата на завода, спазва ли се технологията, и допълни, че "това, което ние искаме и го повтаряме от първия ден, или да работи безопасно или да спре да работи изцяло".
Хората настояват отговорните институции да кажат как работи заводът за преработка на отпадъци. Заради започналата проверка на прокуратурата, спират протестите си. Ще се съберат отново следващата събота, когато канят при тях да дойдат министърът на околната среда и директорите на екоинспекцията, и пожарната в Пловдив. Ако те не се отзоват, ще се пристъпи към гражданско неподчинение. Actualno.com

Публикувана на
17 Август 2019 година