Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Зам.-кмет на Раковски виртуоз на кларнета

Видяна: 20080 пъти

Кларнетистът Божидар Стрехин навърши 49 г. тези дни. От осем години е заместник-кмет на община Раковски. Ако през седмицата е в общинската администрация, в събота или неделя е на събор, сватба, ритуално извеждане на булка или просто на участие из страната с местния ансамбъл „Слав Бойкин“ или мъжката певческа група от Белозем.


Николай ЧАПАНСКИ

Приятели и почитатели казват, че е точен и като човек, и като музикант, което е най-голямата му награда. Основател и ръководител е на оркестър „Млади тракийци“, който вече има 25-годишна история и няколко издадени албуми. Лауреат е от надсвирването в Стамболово през 1996 г., а миналата есен отпразнува юбилейната си годишнина на сцената в Първомай по време на Празника на тракийската народна музика. Много ярки таланти досега са работили в състава - кавалджията Недялко Недялков, саксофониста Миньо Георгиев, певците Мария Пашева, Костадин Василев, Димитър Богданов, Тонка Колева, Ваня Вълкова. Най-новият член на оркестъра е солистката Ивелина Иванова, позната на публиката от оркестър „Пловдив“.
Десет години Божидар Стрехин е бил председател на читалището в Раковски, а преди да хване кларинета, е един от добрите танцьори в местния ансамбъл, основан от Слав Бойкин.
Разказва, че любовта му към народната музика се предава по наследство в рода му по майчина линия. Дядо му, вуйчо му и братовчедите са музиканти, като най-известният сред тях е саксофонистът Кънчо Хранеников, свирил с оркестрите „Тракия“ и „Орфей“. Десетки километри е навъртявал с колелото си, за да ги слуша в селата около Раковски като дете.
Още 10-годишен Божидар става ученик на Никола Илиев от Конушенската народна група, който през 1980 г. ръководи музикалната школа в Първомай.
Благодарен е на баща си Йосиф, който му купува и първия S-кларинет, а 40 г. по-късно Божидар е сменил три инструмента, докато стигне до съвършенството в инструмента - пълен биом. Има двама ученици, на които предава майсторлъка си.

Публикувана на
17 Август 2019 година