Новина от категория Къщата
Архив на публикациите

Как да отглеждаме рози в саксия

Видяна: 34240 пъти

Розата е царицата на цветята и прави всяка градина по-красива и магична. Ако обаче не разполагате с двор, където да си посадите, винаги може да си вземете рози в саксия. Вижте 7 съвета за отглеждане на рози в саксия.
Избери правилната саксия
Всъщност, ако сте решили, че ще отглеждате рози в саксия, трябва да започнете с избор на подходящ съд, в който да ги засадите. Колкото по-голяма е саксията, толкова по-добре, защото този тип цветя имат развита коренова система, която се нуждае и от допълнително пространство, за да расте.
Освен това по-голямата саксия задържа почвата по-дълго време влажна, което е във ваш плюс. Изберете светла саксия, за да не привлича твърде много слънцето върху себе си и това да води до изсъхване на почвата. На всеки 3 години минавайте на по-голям размер.
Заложи на подходящ сорт
Не всички рози са подходящи за отглеждане в саксия. Не се препоръчва да опитвате с катерливи сортове или пък с такива, които се радват на едри цветове, защото ограниченото почвено пространство няма да може да ги изхрани. Търсете мини сортове или заложете на храстовидни рози.
Осигури добър дренаж
За да не се разболее бързо вашата роза, трябва да й осигурите добър дренаж. Уверете се, че саксията разполага с достатъчно отвори и проверете дали водата се оттича, защото в противен случай има опасност корените да изгният.
Помнете, че розите трябва да се поливат редовно - в най-горещите седмици може да се наложи и всеки ден. Поливайте, когато видите, че горният слой почва е засъхнал, а отдолу пръстта е леко влажна. Поливайте сутрин и внимавайте да не мокрите много листата, защото розите могат да хванат гъбички или да се разболеят.
Не забравяй да подхранваш
Розите искат богата, хранителна почва, за да растат здрави и да цъфтят. Инвестирайте в по-хубава почвена смес и я комбинирайте с компост за естествено подхранване. Отделно всеки месец добавяйте специализирана тор за рози, но към края на лятото спрете с подхранването, ако искате цветето да презимува на открито.
Дай на розите слънце
Розите са светлолюбиви цветя, затова трябва да им осигурите поне 5-6 часа постоянно слънце. Ако зимата имате възможност да приберете саксията вътре, поставете я на южен или западен прозорец.
Редовно почиствай
Розите няма да цъфтят или да оцелеят дълго, ако не ги почиствате от прецъфтели цветове или изсъхнали листа. Ако отглеждате многогодишен сорт, трябва всяка пролет да подрязвате растението и да махате изсъхнали или повредени клони и стъбла.
Пази розите от вятър
Когато избирате къде да сложите саксията с рози, освен за слънчева светлина трябва да гледате и за вятър и течения. Розите обичат да са на завет, защото иначе лесно се нараняват и разболяват, а и почвата изсъхва по-бързо, което налага по-често поливане.

Публикувана на
07 Август 2019 година