Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Лятна диета с домати

Видяна: 29800 пъти

Защо да изберете диета с домати? Лятото имаме възможността да се насладим на вкусни и сочни домати, при това от различни сортове. С тяхна помощ без проблем може да си направите една експресна диета или детокс на организма, след който освен, че ще свалите няколко килограма, ще се чувствате по-здрави и енергизирани.
Доматите са богати на витамини и минерали (предимно А и С), свен това са нискокалорична храна - в 50г домати се съдържат 9kCal.
Доматите подсилват имунната система и предпазват организма от свободните радикали.
Какви варианти имате за диета с домати?
Основното правило при диетата с домати е да се стремите да ги консумирате, без да са минавали термична обработка.
Бионсе например споделя, че за обяд често хапва 6 резена домат и 3-4 резена краставица и се чувства отлично.
► Една от по-популярните диети с домати предлага да пиете по 1 литър доматен сок на ден, като разпределяте равномерно дозите - 150мл сутрин след ставане, по 150мл преди обяд и 150мл като следобедна закуска и 150мл преди сън вечерта.
► Другият вариант е да направите 5 дневна диета, в която за обяд или вечеря хапвате повече домати (по 300-400г на порция). Тук е важно да имате 4 хранения за деня, като закуската може да не включва домат, а следобедната закуска трябва да е някакъв плод.
Примерен режим за диета с домати
• Ден 1 - обяд от 400г домати и 200г моцарела, които може да овкусите с малко зехтин и да хапнете 1 филийка пълнозърнест хляб. За вечеря може да сварите 50г паста и да я хапнете с доматен сос и малко пармезан.
• Ден 2 - за обяд се препоръчва гръцка салата от 2 средно големи домата, 1 краставица, 4-5 маслини, няколко резена чушка и 30г сирене. Вечерята може да е доматен супа.
• Ден 3 - за обяд се предлага тортила, която е направена от 300г нарязани домати, 100г гъби, 2 яйца и свежи подправки. За вечеря 125г телешко или пилешко месо и салата от 400г домати.
• Ден 4 - за обяд може да хапнете гаспачо, а за вечеря пълнени домати на фурна.
• Ден 5 - обядът и вечерята трябва да са салата с домати. Може да избирате между гръцка, италианска, капрезе.
Смята се, че при подобен режим за 5 дни трябва да може да свалите минимум 3 килограма.

Публикувана на
07 Август 2019 година