Новина от категория България
Архив на публикациите

Хакерът, ударил НАП, е руснак, женен за българка

Видяна: 28304 пъти

Предполагаемият хакер, извършил атаката срещу НАП, написа имейл до Нова. „Здравейте и благодаря, че направихте случващото се публично достояние… Изпращам този мейл само на bTV, NOVA и „Капитал”, защото видях истинска журналистика единствено от тези медии. Вчера журналист от NOVA писа и зададе три въпроса. С радост ще разкрия подробности за този пробив, така че вашето корумпирано правителство да не лъже аудиторията ви“.

„Това изтичане се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”, пише предполагаемият хакерът.
Разкрива, че е руски гражданин, женен за българка:
„Родителите на съпругата ми живеят в България и със собствените си очи съм виждал колко прецакана е държавата ви”, пише още той.
„Глупавите ви правораздавателни органи няма да открият нищо. Просто ще прикрият истината. Ако това се случи, аз лично ще кача информацията в руски и български торент тракери, така че всеки ще може да я свали свободно. Ако медиите, с които влизам в контакт, публикуват невярна информация, ще разкрия още две порции данни – отново от Министерството на финансите”, се казва още в електронното писмо.
Продължава проверката на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП).
3% от общата база данни на НАП са засегнати, но тази информация не представлява класифицирани данни. Това съобщиха министърът на вътрешните работи Младен Маринов и финансовият министър Владислав Горанов по време на брифинг след свиканото от Бойко Борисов извънредно заседание на Съвета по сигурността към Министерски съвет.
По разпореждане на премиера се извършва преглед на информационните системи от другите държавни институции с оглед констатиране на уязвимости, заяви още Маринов.
Изтекли са не само лични данни, но и данъчно-осигурителна информация.
Министърът на финансите увери, че от вчера всички експерти в киберсигурността работят усилено по системите на НАП.

Тепърва ще се определи точният брой на лицата, за които има допуснато изтегляне на лични данни, добави той.

И съобщи, че страната ни вече се е свързала с Европейската служба за кибератаки и с Европейската комисия, към която има звено за бързо реагиране, за да може с тяхна помощ да се направи цялостен одит на по-чувствителните системи. дарик

Публикувана на
16 Юли 2019 година