Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Кой предупреди да се покрие държалият незаконна фабрика за цигари в с. Труд!?

Видяна: 56600 пъти

Измъкналият се през 2018 г. контрабандист на цигари Антон Арабаджиев, след сигнал на британските служби за незаконна фабрика в пловдивското село Оризари, стои зад незаконната цигарена фабрика в с. Труд и нелегалния цех за подготовка на тютюн в с. Ръжево Конаре край Пловдив, разбити в акцията на прокуратурата и МВР от миналата седмица. Той е известен от близо 10 години като организатор на незаконно производство на цигари и е на върха на пирамидата от незаконни производства на цигари, заловени през последната година.
За първи път името на Антон Арабаджиев се появява през 2011 г., когато е от МВР е разбита фабрика за цигари менте в село Патриарх Евтимово до Пловдив. Тогава той съдейства на полицията и се измъква само с условна присъда.
С изобретателността при организирането на нелегални производства на цигари и изградените връзки с лица по високите етажи на правоохранителните органи, се превръща в нещо като гуру на родната цигарена контрабанда. Успешната му кариера с незаконни производства привлича и други мераклии, които му стават ортаци. Един от тях е Миню Стайков, като тяхното тясно сътрудничество възниква преди 4-5 години. Антон Арабаджиев е ментор и приятел в нощните забавления и със сина на алкохолния бос – Стайко Стайков. Съдружието в нелегалното производство се развива в продължение на няколко години и включва съвместна работа по осигуряване на работна ръка от Украйна и Молдова, както и доставка на машини и материали за производството на нелегалните цигари. С покровителството от страна на пловдивската полиция, дистрибутирането на готовите папироси е осъществявано изцяло през региона на Пловдив.
Миналата година възниква раздора в тандема Антон Арабаджиев – Миню Стайков, заради предателството на Арабаджиев.
Неговото име, заедно с тези на още няколко човека от неговата група, изскача в сигнал, изпратен в началото на 2018 г. на българските служби от британската митническа администрация. В него е посочено конкретно и местонахождението на фабрика в пловдивското село Оризари, където групата около Антон Арабаджиев е произвеждала незаконно цигари. Тази информация стига бързо до Арабаджиев благодарение на контактите му в родните служби. Притиснат, той закрива временно фабриката и скрива машините. За да отклони вниманието от себе си, изпява своя ортак Миню Стайков с фабриката му в Карнобат, както и Бирмите, които са му конкурентни в нелегалното родно цигарено производство.
Разбити са всички незаконни фабрики за цигари, само не и тази в с. Оризари на Антон Арабаджиев, посочена в сигнала на британските служби.
Ударът в с. Труд на 4 юни и разкритите в мегафабриката на Антон Арабаджиев произведени нелегално цигари показват, че той се е възкачил на върха пирамидата в нелегалната дейност. Машините от неразкритата през 2018 г. фабрика в Оризари явно са заработили отново още в началото на 2019 г. в най-модерната фабрика на Балканите, впечатлила с мащаба си дори и опитни представители на борбата с контрабандата в Агенция „Митници“ и правоохранителните органи, включително и премиера.
За заблуждение на разследващите откритите ментета в мегафабриката са с надписи на гръцки език, за да насочат проучванията на нелегалния пазар в посока на нелегален внос от южната ни съседка. Правени са ментета на марката “Compliment” на известния немски легален производител “Von Eicken”, които бяха залели българския нелегален пазар през 2018 г.
Ще успее Арабаджиев отново да се измъкне сух, след като разбиха производствата му в с. Труд и Ръжево Конаре!? Очевидно контактите му по високите нива на силовите структури не са пресъхнали, защото само два дни преди акцията в Труд, той отново е изчезнал в неизвестна посока, без да предупреди близките си. блиц

Публикувана на
15 Юли 2019 година