Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Ах, горкото джихадистче, пазате го, да не се повреди детенцето!

Видяна: 35640 пъти

През последните години настръхвахме от ужасиите, които джихадисти-камикадзета извършиха в различни градове на Европа. С много жертви. Повечето от взривилите се бяха момчетии. Зарибени от Ислямска държава. По същия начин, както 16-годишния ученик от елитна гимназия в Пловдив. Той, слава на Бога, не успя да окървави града ни. Но цяла година се е подготвял да го стори...

Динко ПЕТКОВ

При обиск са намерени готови или в процес на изготвяне самоделни взривни устройства, т. нар. тръбна бомба. Това е устройство, което се използва за атентати в САЩ. Открити са също взривно устройство в процес на изготвяне. Веществото е поставено в пластмасов съд, сложен в друг такъв, като между тях е имало пирони, за да се постигне максимално поразяващ ефект. Устройството тежи 14,5 килограма и подобни са се използвали при терористичните нападения в Белгия, Сарафово и Франция. Веществото в Сарафово е 2,5 килограма. Открити са пиратки с пирони, множество механични и електронни прекъсвачи за елвериги, раница с батерии и създадена елверига към нея, бутони и други. Намерени са формули за синтезиране на вещества.
В някои медии се появи стряскаща информация, че ученикът е имал намерение да взриви бомбата през последния учебен ден, дори се обяви, че щял да извърши кървавата баня на едно от местата, където се събират най-много хора – Джумаята. Намесата на бащата е спасила Пловдив от този бомбен апокалипсис. Той се обадил в полицията и с негово съдействие синът му бил изведен от училище. Не е вкаран в ареста. Вкъщи си е.
„За благодарност, че е изпълнило дълга си към обществото, това семейство е подложено на безпрецедентен тормоз от псевдомедия и нейните псевдожурналисти". Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ-България). В сигнал до Инспектората към Висшия съдебен съвет, вътрешния министър Младен Маринов и председателя на ДАНС Димитър Георгиев, те настояват да се разследва изтичането на информация, известна единствено на служители на съдебната власт, МВР или ДАНС. Възмущават се от медията, предполага се, че имат предвид агенция ПИК, която е разкрила самоличността на детето. Призовават за максимални санкции към медията, нарушила правилата, както и наказания за тези, които са й предоставили информацията. "Отговорност за действията на ПИК може да бъде потърсена и от Агенцията за защита на личните данни. Незаконното разкриване на самоличността на детето категорично не е от обществен интерес и в този смисъл не бива да се третира като журналистическа дейност", пишат от АЕЖ-България и припомнят, че агенцията е разкрила самоличността на ученика, мястото където учи, подробности за семейството му. Журналисти от пловдивски медии вчера декларираха по тв новините, че не било признак на професионализъм да занимават хората с разкрития кои били бащата, майката, бабата на малкия джихадист. И трябвало да се мерят писанията за момчето, за да няма тежки психологически последици за него. То й без това било депресирано дете, което не срещало разбиране в семейството си и това станало причина да намери утеха в...Ислямска държава. Засипвайки го с обещания какви наслади и блаженство го чакат в рая, след като стане мъченик-камикадзе.
Макар, че за публикуване под път и над път на снимките на Сузанитка, която също е невръстна ученичка, не заклеймявате никоя медия. И не искате оставки. Значи е не е нарушение на журналистическия морал, когато стават обществено достояние малолетните й разголени прелести и разкрития кои са майка й, баща й, че й гаджетата й. Ама не е медийно морално да се пуска снимката на неин връстник, готвещ се да оплеска в кръв Пловдив, защото бил „клето дете“?Безспорно трябва да се съгласим с журналистите – пловдивчани малко ги интересува родата на „суперинтелигентното дете“, което покрай домашните си за училище, цяла година майсторяло саморъчно адските бомби. Инструктирано от вербовчика на Ислямска държава в мрежата. Запознали се във Фейсбук, но връзката им продължила в безплатния междуплатформен месинджър Телеграм, разработен от Павел Дуров, наричан "руския Зукърбърг". Причината да се прехвърлят там, била, че във Фейсбук можели за бъдат засечени, докато в Телеграм нямало как да бъдат разкрити. Едва ли това е станало по предложение на пловдивчанчето.
Загрижеността на елитното журналистическо войнство да не бъде накърнена крехката душевност на готвения за атентатор ученик трогва. Логично е да последва и техен призив за създаване на защитено общежитие-приют за депресирани неосъществени камикадзета. От Пловдив, а защо не и от света. Похвално.
Политологът и съавтор на книгата „Ислямска държава” Татяна Дронзина коментира вчера в студиото на „Лице в лице”, че радикализираното момче от Пловдив е имало намерение да убива: „Защото човек, който не смята да го прави, не държи 15 кг взривни вещества у дома си, не държи символи на ИДИЛ, която превърна милиони хора в бежанци и изби хиляди.”, заяви тя
Пловдивчани също за загрижени да не бъде повредено горкото джихадистче. Но и се питат, кръстейки се, ако са християни, или гледайки в посока към Аллаха: „Ами ако беше взривил бомбата, а!?“. Кой трябва да им свърши работата на елитните пловдивски журналисти, за да получат отговора...

Публикувана на
12 Юни 2019 година