Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Ученикът-джихадист от елитна гимназия щял да окървави последния учебен ден

Видяна: 37640 пъти

„Става въпрос за едно дете и за жертва, не толкова за извършител на престъпление. Става въпрос за лична трагедия, която не е развита до някакви мащабни размери.“ Това заяви на пресконференция зам.-главния прокурор Иван Гешев по повод ареста на ученик, планирал терористичен акт в Пловдив.

„Преценихме, че обществото трябва да знае, да бъде запознато в едни разумни граници за това, че някои проблеми, които смятаме за несъществуващи, вече са в България. Тези проблеми касаят и нас като родителите в тази страна“, подчерта той.
Задържаният е на 16 години. В сряда се е получил неофициален сигнал с източник близки на ученика.
„Ученик от елитна гимназия, от добро семейство с възможности. Супер интелигентен, според мен. В тези помещения бяха намерени множество готови и в процес на изготвяне самоделни взривни устройства“, каза още прокурорът.
При претърсването е намерена т.нар. тръбна бомба. Такова устройство е било използвано при атентати в САЩ. Открито е взривно устройство в процес на изготвяне в пластмасов съд с множество пирони, като най-вероятно се е целял максимален поразяващ ефект. Веществото в това устройство е било 14,5 кг. Такова е използвано при някои атентати в Белгия и Франция, а също и при нападението в Сарафово.
Ученикът-джихадист смятал да окървави последния учебен ден в Пловдив.
Намерени са още пиратки, раница с батерии, механични бутони, ключове за електрически вериги и др. подобни предмети.
Пловдивският тийнейджър е бил обект на вербовка от „Ислямска държава“. Намерено е знаме на групировката, както и книги, които у нас не са забранени.
Бащата е взел сина си от училище и е съдействал на органите на реда младежът да бъде задържан. Антитерористи с качулки не са нахлували в училището на момчето и никой от съучениците му не е стресиран. Вербовчикът го е прехвърлил от социалната мрежа в чата Telegram, където комуникацията е продължила.
Инспекторите от Детската педагогическа стая в Пловдив са се включили веднага в работата с момчето, която ще продължи и занапред. От понеделник започва усилена комуникация с него, за да му се помогне и да бъде изведено от средата, в която е попаднал, за да заживее пълноценно, обясни шефът на пловдивската полиция Атанас Илков. Ще продължи да ходи на училище, но ще има специална стратегия за работа с него, която да не му създава допълнителен дискомфорт.
Ученикът е бил тих и затворен в училище, с малко странно поведение, аутсайдер. Не е имал много приятели, не е излизал с шумни компании. Общувал е с малко тийнейджъри на неговата възраст. Свързал се с джихадистите по Фейсбук.
Самоделни взривни устройства, знаме на "Ислямска държава" и книга за терористичната групировка - това са част от предметите, открити при претърсването на 2 помещения, ползвани от арестувания ученик.

блиц

Публикувана на
08 Юни 2019 година