Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Арестуваха непълнолетен, подготвял терористичен атентат в Пловдив

Видяна: 26080 пъти

За първи път е предотвратен терористичен акт в България. Джихадистът избрал мишена в Пловдив, научи „24 часа“.По непотвърдена информация заподозреният е непълнолетен, който бил арестуван, преди да окървави града.
В петък специализираният съд е решавал каква мярка за неотклонение да му наложи, съобщиха служители оттам. Те обаче отказаха да разкрият неговата самоличност. Той е българин от семейство, за което досега не е имало съмнения за връзка с радикализирани формирования.
Предполага се, че ученикът е възнамерявал да извърши терористичен акт в Пловдив, тъй като при обиските са открити различни компоненти на несглобена бомба. В момента с него работят психолози на МВР, които се опитват да изясняват мотивите му. По непотвърдена информация, младежът се поддал на ислямско радикализиране. Не е ясно какво точно е бил планът му. Работи се и по версията, че е имал съучастници. По-късно днес прокуратурата, ДАНС и МВР да оповестят повече информация по случая.
Задържаният за планирания атентат в Пловдив ученик е бил от елитна гимназия под тепетата. Той смятал да взриви огромна самоделна бомба на обществено място в последния учебен ден, научи Marica.bg.
Младежът вече бил изработил собственоръчно устройството. То съдържало запалими вещества и осколки, като целта е по този начин да се нанесат поражения на най-много хора и сгради в най-големия възможен периметър, обясняват специалисти.
Момчето с радикални убеждения е смятало да извърши самоубийствен атентат.
Преди няколко месеца тийнейджърът е попаднал под влиянието на радикална ислямска групировка. След като установили, че могат да разчитат на него, го обучили как сам да сглоби бомбата.
Близки на ученика усетили, че става нещо нередно и информирали службите. В четвъртък младежът е задържан и с него се провеждат оперативни разпити.
Българските служби работят със свои колеги от чужбина, за да стигнат до самата групировка.

Публикувана на
08 Юни 2019 година