Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Всичко беше ужас!”

Видяна: 29480 пъти

Матурата по български език и литература прати вчера градските момчета и момичета от модерния им живот на село, сред петима селяци от загорските краища в разказа „Косачи” на Елин Пелин. Задачата да напишат есе или интерпретативно съчинение на тема „Реалност или измислица” по разказа „Косачи” на българския класик й на почти всички се оказа трудна
Дванайсетокласничката Лили от Професионалната гимназия по туризъм на държавния зрелостен изпит се хвана за спомените от 6. клас. Точно там момичето случило на учителка. От преподавателката си Маргарита Николова досега помни наизуст началото на разказа: „Падна чудна лятна нощ, прохладна и свежа”. Според Лили, която учи кетъринг, човек трябва да е здраво стъпил на земята, но и да не се отказва от приказните неща. Проблемът й е, че вярва в мечтите, но не е особено усърдна в преследването им. "Затова сега вярвам, че ще ме приемат в Медицинския университет. И в същото време знам, че с четворки няма да стане”, тюхка се тя.
Докато Лили направила усилие да разсъждава по темата, възпитаници на ПГВАД „Христо Ботев” масово се отказали въобще да опитат. „70% от всички в моята стая излязоха, след като чуха темата.”, разказа Иван Караилиев, който учи реставрация и архитектура. Надявал се на матурата да се падне поет-революционер, че повече пасва на темперамента му. Именно заради него ще кандидатства в школата в Симеоново, за да стане полицай. За там оценката от матурата му е много важна. За втори зрелостен изпит ще му се зачете бележката от държавния изпит по професията. Остава обаче да се справи и с историята, за да стане студент. Подготвял се допълнително през годината и по двата предмета.
„Частните уроци не са задължителни - може да се успее и само със здраво учене през годината.”, категорична е Ася от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров”, която се готви за екскурзовод, но не изключва и още два варианта - да кандидатства в УХТ или пък да следва за логопед. На излизане от Търговската гимназия, където държа зрелостния изпит, тя и съучениците й се оплакаха, че не стигнало времето за въпросите от втория модул. Имало условия, изискващи преписване на пасажи. „Огромни текстове, губиш се в тях - за народните носии и за стила на обличане”, изпъшка зрелостничка на излизане от изпита. Затруднило я и съставянето на резюме и изграждането на собствена теза на тема „Езикът на дрехите”.
„Всичко беше ужас, разказа „Косачи” изобщо не съм го чел. Добре, че беше даден един откъс”, сподели и Николай от гимназията по туризъм след матурата по български.
Адреана Узунова от Художествената гимназия „Цанко Лавренов” е сред тези, които все пак дръзнаха да тълкуват темата в по-широк смисъл. „Но написах само няколко изречения.”, разкритикува себе си тя на излизане от Дървото, където държа матурата. „Не ме бива много в писането. Искаше ми се да им го нарисувам”, обясни момичето. Но не може - всяка завъртулка на листа би се изтълкувала като белязана работа и би довела до анулиране. Адреана завършва графика и ще кандидатства в Националната художествена академия.марица

Публикувана на
22 Май 2019 година