Новина от категория Къщата
Архив на публикациите

Как да си направим сандъчета с цветя

Видяна: 39600 пъти

През пролетта и лятото градината на балкона става по-цветна и красива отвсякога. Ако обичате да прекарвате време в градината и искате да оформите пъстри компоцизии, вижте тези полезни съвети за сандъчета с цветя.
Какво трябва да знаете, когато избирате цветя за сандъчета или кошници?
Цветните композиции в сандъчета или кошници са чудесен начин да превърнете балкона си в малък оазис. Хубавото е, че се срещат подходящи варианти за комбинация на различни растения според вкуса и нуждите на всеки градинар. Например, едни си правят контейнери със свежи подправки, други - с цъфтящи растения.
Не е важно обаче само да харесате цветята на външен вид. Трябва също да съобразите мястото, слънчевата светлина и капризите на всяко от набелязаните растения. От значение е също сандъчето да има добър дренаж и почва, богата на витамини и минерали. Освен това, за да бъде красива една цветна композиция, тя трябва включва по един представител на всяка от ключовите групи - вертикали, хоризонтали и каскадни.
Група на вертикалите
Групата на вертикалите включва растения, които растат на височина и по този начин изпъкват над останалите. Към тях спадат: индийска канна, кала, далия, драцена, хибискус, бамбук, хемантус (слонско ухо) и някои от разновидностите на фуксията.
Група на хоризонталите
Групата на хоризонталите включва цветя, които нарастват на широчина. Понякога ги наричат също цветя "пълнеж", защото растейки, запълват празните места в сандъчетата и кошниците. В тяхната група са: петуния, вербена, маргаритка, салвия, импатиенс (циганче), африканска теменужка и някои видове бегония.
Група на каскадните
Групата на каскадните е идеална за висящи кошници и сандъчета, които се подават от парапета на балкона, защото всъщност създават една красива, цветна завеса. Част от тяхното семейство са: калибрахое, лобелия, дихондра, брашлян.
Не всички градинари обаче спазват правилото за миксирането на трите групи. Най-честите цветни комбинации за сандъчета или кошници са:
• Контейнер с подправки - къдрав магданоз, риган, мента, лимонова трева, чубрица;
• Микс от сортове мушкато
• Петунии и калибрахое
• Микс от цветни бегонии
• Микс от сукуленти

Публикувана на
19 Май 2019 година