Новина от категория Къщата
Архив на публикациите

Цветята на красотата

Видяна: 34840 пъти

Фуксията (Fuchsia hybrida) е вечно зелено много годишно стайно растение със срещуположни листа, най-често с нависнали прости или кичести цветове, които са различно оцветени. В Перу, където е тяхната родина, инките ги наричат “цветя на красотата”. В България са известни като “обички”.
• Цъфти:
От май до октомври.
• Размножаване:(лесно)

Обичките се размножават чрез резници през пролетта или лятото. Резниците се взимат от връхните части с дължина 8-10см. Клонките, които сте изрязали посадете във влажен пясък торф и сложете съда на и слънчево място. Поддържайте субстрата влажен. След около 8-10 дни резниците ще се вкоренят. Посадете ги поотделно в малки саксийки в почвена смес, съставена от три части листовка, две части градинска пръст и една част пясък. В началото на лятото ги пресадете още веднъж. Получените млади растения при редовно поливане и подхранване ще ви радват до късна есен с обилен цъфтеж.
• Разположение:
Светло до полусенчесто и без течения място.
През летните месеци обичките не понасят преките слънчеви лъчи, поради което трябва да се поставят на източни балкони и прозорци.
• Презимуване:
През зимата се държи в светли помещения с температура от 6-7 градуса.
Спазвайки определения им от природата ритъм на покой и интензивен растеж, обичките послушно проспиват късната есен и тъмната част на зимата, но щом денят чувствително нарасне, те се събуждат. Отначало се появяват нови листа, а не след дълго - и първите пъпки. Тази поява смущава много любители, тъй като февруари е месецът, през който се извършва обрязването за оформяне на храстчето и за обилен цъфтеж през лятото.
Най-добре поставете саксията на възможно най-светло място и съкратете само тези клонки, които нямат пъпки. Започнете да поливате пестеливо, но редовно. След около седмица подхранете с разтворим тор за саксийни цветя, но в намалена концентрация. След това всяка седмица повишавайте концентрацията, докато достигнете нормалната, която е указана на опаковката.
Когато напъпилите клонки прецъфтят, обрежете и тях.
Пресадете обичката в нова пръст, като съкратите корените. Поставете я на добре осветено място, поливайте и оросявайте редовно. При такива условия скоро ще се оформи красиво, добре облистено растение, а не след дълго ще започне и новият цъфтеж.
• Поливане:
През лятото се поливат по-често на 2-3 дни.
През зимата се полива рядко 1-2 пъти в седмицата.
Обичките имат само един неприятел – бялата мушица.
При появата и в големи количества използвайте химически препарати.
Добре ще бъде лятото на всеки две седмици да им слагате по-малко тор.
Ако искате обичката да се развие като дърво, трябва да отчупвате страничните клончета, за да остане централното.
• Пресаждане:
През пролетта.
Най-добрата почва трябва да е от равни части градинска пръст, пясък и естествен тор. Ако го садите в голяма саксия, добре е на дъното и да насипете малко едри камъчета или чакъл, а след това пръст. Застоялата вода може да доведе до загниване на коренчетата, което ще предизвика загниването на цялото растение.

Публикувана на
19 Май 2019 година