Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Порязоха Иванка от Войводиново

Видяна: 27450 пъти

Иванка Ангелова от Войводиново загуби на първа инстанция делото, с което оспорва заповедта на кмета на община „Марица” Димитър Иванов за събаряне на незаконната й къща в ромската махала на селото, съобщиха от административния съд в Пловдив.
Оттам са категорични, че сградата не е търпим строеж, тъй като не е нанесена в кадастралната карта, одобрена през 2008г. Наред с това къщата е била изградена в земеделска земя, която е общинска собственост, без да има одобрен Подробен устройствен план (ПУП) и без да е променено предназначението на терена.
В съдебното заседание са били изслушани двама свидетели, които са съседи на Иванка в махалата. Те са заявили, че мъжът на Ангелова е починал преди няколко години и че тя живее сама в къщата.
Сградата е тухлена, с бетонови основи и се е захранвала с ток и вода от съседи. За така нареченото частно енерго в махалата във Войводиново стана ясно още през януари т.г., когато на посещение в селото бе вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.
Тогава кметът на селото Димитър Тосев обясни, че проверка на EVN е установила, че в махалата имало само един изряден абонат. Той бил починал преди години, но именно от неговата партида се захранвали с ток останалите незаконни къщи.
Иванка и мъжът й имали една дъщеря, която в момента е на 30 години и не живеела с майка си. Преди години от общината са предлагали на ромите да закупят общински имоти, за да си построят законно къщите, но те не се възползвали от това. Така съдът преценява, че според установените по делото факти, не е засегнато правото на жилище.
До заповедите на кмета на община „Марица” за събаряне на незаконните ромски къщи се стигна, след като на 6 януари братята от махалата Борис и Асен Пакетови пребиха жестоко рейнджъра Владимир Димов. Цялото село се вдигна на серия от протести с искания незаконните къщи да бъдат съборени, а ромите, които не са от селото, да се приберат по родните си места.монитор

Публикувана на
15 Май 2019 година