Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Галерията на „Съборна“ ще стане неузнаваема

Видяна: 20923 пъти

До една година Градската художествена галерия на ул. „Съборна“ в Стария град ще добие нов вид. Старт на реконструкцията й днес дадоха кметът на Пловдив Иван Тотев и директорът й Красимир Линков, в присъствието на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов.


Катя КАЗАКОВА

Дворът на сградата ще се отвори откъм ул. „Съборна“. Освен зелените площи, в него ще се оформи амфитеатрална детска площадка с артистични атракции,. Ще има открито място за лекции и спектакли. Както и изложбена част, поясни кметът Тотев. Ще има и видими откъм улицата скулптури.
Сградата е уникална, изградена е по проект на арх. Йосиф Шнитер. Освен пространството отвън, ще бъдат обновени и таванските й помещения, където ще бъде експонирана част от намиращото се в хранилищата на галерията съвременно изкуство. Ще има климатизация. Ще се направи ново стълбище, ще се подмени и дограмата Предвиден е асансьор и всички удобства за достъп до нея на хората с увреждания.
За обновяването на галерията и пространството около нея ще се използват само естествени и устойчиви материали, сред които и паветата от бул „Васил Априлов“. А парите 1,5 млн.лв. са осигурени от държавния бюджет.

Публикувана на
15 Май 2019 година