Новина от категория България
Архив на публикациите

Толкова е сръчен крадец, че може да задигне чаршафите на спящ човек

Видяна: 27267 пъти

Толкова е сръчен и ловък крадец, че може да задигне чаршафите на спящ човек и той няма да се усети. Или да изкара цяла седмица в къщата ти без да разбереш. Това разказват жителите на Костенец за Стоян Зайков-Чане, който вече пети ден е издирван за убийството на 38-годишната фризьорка Милена Шишкова. Засега без никакъв успех.
Започва апашките си набези по чуждите домове още като хлапе. В 6 клас за първи път попада в полезрението на полицията. Още първото му издирване отнема няколко месеца. "Намират го, когато той реши да се предаде. Направо е неуловим", обясняват негови съседи.
Чане може да се крие с дни в изоставени сгради и постройки, както и в гората наоколо, която като бракониер и иманяр познава като петте си пръста. Като легенда се разказва и случаят, когато изкарва 24 часа в бидон. Друг път лежал с часове в канавка край пътя и слушал полицаите как правят план къде да го търсят. Коронният му номер обаче е да живее в съседи или непознати хора, без да го усетят.
При един от случаите след поредната кражба изкарал два месеца в дома на възрастен дядо. Зайков се укривал на втория етаж на къщата му. Дори се хранил от провизиите на стареца, без той да заподозре.
Заради тези случаи сега местните хора проверяват сами етажите на къщите си.
В Костенец почти няма къща в която Чане да не е влизал или кола, която да не е отключвал.
Друга негова отличителна черта е, че не понася модерните средства за комуникация. От година няма мобилен телефон, последният го хвърлил в печката. За него се знае, че е саможив, общувал само с 2-3 души, отдавна е скаран с всички свои роднини, включително баща му и брат му. Бил много стиснат, цепел стотинката на две, твърдят негови познати.
Описват го като много подреден и педантичен, в дома му и двора всичко било опънато по конец. Макар да не се смята за много емоционален, понякога имал изблици. Преди да срещне Милена преди 15 години Стоян имал връзка с друга жена. Тогава в пристъп на ревност запалил междублокова площадка до жилището й. Според съселяните му след като се върнал от затвора, изглеждал съвсем различен човек, разумен и въздържан.
Тогава и започнала връзката му с Милена. Започнали общ бизнес с погребална агенция, като Зайков карал катафалката. Бил много сръчен и правел уникални траурни плочи, които били много търсени. Идвали и от София да си поръчват. Докато се разбирали добре с Милена им се родил син, когато кръстили Стивън като модерен вариант на име, което е близко до Стоян. Последните две години обаче често се карали, събирали се и се разделяли. Милена построила къща на метри от дома на неговите родители и при всеки скандал се изнасяла там, а синът им оставал при него. От два месеца не живеели заедно.
Във фаталната вечер Стоян излезнал окло 21 часа и казал на сина си, че скоро ще се върне. Не се прибрал цяла нощ. Сутринта Стивън звънял на майка си. В 8 часа отишъл до къщата й заедно с леля му Славянка видяли кръв и безпорядък, а телефонът на Милена се търкалял счупен. Тогава се обадили на 112, а скоро полицейски патрул открил тялото на безжизнената Милена. Следовите кучета пък загубили дирите на Стоян на 20 метра от намерения труп, което означава, че той вероятно се е качил на мотор или кола.блиц

Публикувана на
14 Май 2019 година