Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Панаир на занаятите и първи фестивал „Споделени нишки“ на Малката Главна

Видяна: 28121 пъти

Пролетният панаир на занаятите и първит фестивал на занаятите „Споделени нишки“, с акцент ножарство и тъкачество, се откриват на 16 май на Малката Главна, организирани от Регионална занаятчийска камара – Пловдив, с подкрепа на общината. Официалното откриване е в 17.15 часа.
Катя КАЗАКОВА

70 занаятчии от България и Европа ще се разположат под шатрите. Те ще демонстрират уменията си на живо над 20 занаята. Паралелно ще се провеждат множество майсторски класове и работилници за деца.
В петък на стълбите на Каменица се предвижда атрактивен Парад на шапките на изкусната майсторка Ирина Сардарева. Предвидени са и награди за най-добре представените модели. Всечки могат да се включат и със собствена шапка, донесена от вкъщи, като за най-интересните също ще има награди.
Фестът „Споделени нишки” ще върви пред сградата на БНБ в края на Главната и в ателиетата на Улицата на занаятите в Стария град.
Ще бъде изтъкана черга с дължина 2019 см, в която ще вложат традициите и познанията си 7 майстори от Франция, Русия, Беларус и България. Те ще изработят отделни части от чергата, която после ще бъде събрана в едно. В нея ще има късове, изработени от гражданите и гостите на града, които ще могат да се пробват да тъкат по ръководството на вещ майстор.
Предвижда се последните 19 сантиметра от чергата да бъдат изтъкани от кмета Иван Тотев и от посланиците на държавите, чиито представинели участват в проявата. По традиция готовата черга ще бъде дарена. На кого и къде ще бъде решено, след бъде изработена.
Специално от Франция пристига Фред Перин – един от големите майстори в изработката на дамаскови ножове с фиксирани остриета. Перин има богат опит в бойните изкуства. Две години е служил във френската армия. Шампион на Франция по Таекуондо и европейски шампион по фулконтакт. Той води семинари и обучава елитните части на Франция. Заедно с него идват Евгений Добрин от Русия и Александр Белъй от Беларус.
Майстор Мариана Димитрова пък ще разкрие тънкостите на правенето на „колани на кори“. Този занаят се практикува от векове с помощта на дървени плочки с 4 дупки, през които минава основата. В резултат на комбинацията от цветове и преподреждането на корите се получават уникални колани, чиято изработка отнема между 1 седмица и 1 месец, в зависимост от сложността. Децата също могат да се научат да изработват по-прости модели, а занаятът може да се практикува и сред природата.
Неделята е ден на публиката и всички майстори ще бъдат на разположение на гражданите, желаещи да опитат умения в някой занаят.

Публикувана на
14 Май 2019 година