Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Палили къщата на фермера, прегазил циганин

Видяна: 28365 пъти

Кипърец от Болярино прегази с джип крадец във фермата си. Инцидентът е станал в нощта на събота срещу неделя, около 1 часа. Димитракис Пирилис хванал двама братя и техен приятел - и тримата от Белозем, да косят люцерна на негов тирен. Той ги подгонил с джипа си, но те се разбягали в различни посоки. Настигайки един от братята, го прегазил с колата си.
31-годишният мъж от ромски произход издъхнал на място. Бизнесменът е направил няколко кръга с джипа си, но не е ясно дали няколко пъти е прегазил тялото - това ще установява експертизата - съобщи окръжният прокурор Румен Попов.
Задържан е, а три буса жандармеристи пазят фермата му, тъй като местни роми, близки до убития, заплашват, че ще я запалят.
Ромите неколкократко са осъждани за кражби. Убитият е излязъл от затвора през 2017 г., като има 14 присъди за кражби, а една от кражбите е била именно от имота на кипърския бизнесмен. Той е откраднал от него коне, за което е бил осъден на седем години затвор през 2011 година.
Прокуратурата привлече като обвиняеми и задържа двамата роми, влезли да крадат, заедно с прегазения, в имота на Димитракис Пирилис. Засега те са в ареста за 72 часа.
Единият от тях, с инициали А.Г., е осъждан 9 пъти, от които осем за кражби и един път за грабеж и е излязъл от затвора през септември миналата година. Той е бил осъден на затвор за срок от две години и осем месеца за кражби на крави от различни хора, измежду които и от собственика на фермата Пирилис. Другият е осъждан два пъти за кражби.
От прокуратурата поясниха, че ако обвиненията срещу кипърския фермер се докажат, го грозят от 10 до 20 години затвор за умишлено причинена смърт при управление на МПС. Той е задържан за 72 часа с прокурорско разпореждане.
Освен че 60-годишният Димитракис Пирилис е обиран неведнъж, преди три години беше подпален и неговият дом. бнр

Публикувана на
13 Май 2019 година