Новина от категория В общината
Архив на публикациите

От днес Пловдив е златна столица

Видяна: 20440 пъти

От днес Пловдив е не само европейска културна столица, но и златна столица на България – с тези думи кметът на Пловдив Иван Тотев се включи в откриването на изложбата „Преоткритият свят на Стара Европа“ в Археологическия музей в града. Тя показва 5 златни съкровища от страната ни и 250 експоната от праисторическото и раннотракийското наследство по нашите земи.

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище е акцент в екзпозицията и е разположено в отделна зала. Останалите 4 – Вълчитрънското, от Хотница, Дъбене и Долнослав - са експонирани в залата за временни изложби с останалите археологически находки, които разказват за миналото в региона.
Експозицията ще отвори врати за посетители утре, но от вчера има опашка за билети, съобщи за Радио Пловдив директорът на музея доц. Костадин Кисьов. Цената няма да е специална, запазват се и преференциите за семейно и групови посещения на музея. Изложбата ще може да се види и по време на Европейската нощ на музеите 18-ти май до 22 часа.
По думите на Кисьов, опитът с експозиции от световна величина, които Археологическият музей е представял в Пловдив и извън България, ще помогне на екипа му да се справи с охраната на златните ценности – общо около 19 килограма.
Специално за изложбата те бяха транспортирани при засилени мерки за сигурност от фондовете на Националния исторически музей, Националния археологически институт с музей БАН и Регионалния исторически музей Велико Търново, а МС гласува държавна гаранция от 50 000 лева, в съответствие със застрахователната им стойност.
Изложбата, подготвяна в продължение на три години, ще остане в Пловдив до 27 октомври.бнр

Публикувана на
13 Май 2019 година