Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Абе, Кольо, тук е един от Пловдив, за ада или за рая е?“, звънял Св. Петър на владиката Николай

Видяна: 60400 пъти

Във Ватикана са в паника, след като научили, че пловдивският митрополит Николай е обявил папа Франциск за еретик и човек, който щял да посрещне сатаната. Това той разкри от амвона навръх Гергьовден, когато Светия отец още беше на посещение в град Раковски. Според непотвърдена информация главата на католиците по света получил уплах и от неговата канцелария се обадили да главния мюфтия у нас, с настоятелна молба спешно да им прати някой способен ходжа, за да му лее куршум.
Динко ПЕТКОВ

Кардиналите не приели думите на владиката под тепетата като изблик на някакво хроническо психическо разстройство или проява на невъздържана злоба, характерна черта за самовлюбените личности. Понеже попитали тук-там какъв е този хулител в черно расо, те с ужас научили, че е някакъв шеф, спуснат с парашут в пловдивската метрополия, а „неслучаен субект, имащ връзки „горе“. И посочили с пръст към небето. Според мълвата, с него поддържал пряк контакт самия Свети Петър. Не се знае официално това дали е истина, но неофициално се смята, че ако нямал такава височайша закрила, едва ли щял да си позволи публично да направи на две стотинки папата. „Че той даже се тросна на световната икона Мадона, анатемосвайки я заради концерта й в София, тя гък не посмя да му каже, усети се и набързо си събра багажа и оттогава не смее да се мерне в България.“, обяснили им на ватиканци, с кого си имат работа и най-добре е да си траят. Разказали им и за една случка, потвърждаваща версията за връзката със Свети Петър. От нея става ясно, отношенията между тях са хем служебни, хем фамилиарни – говорят си на малко име.
„Кольо, тук е един от Пловдив, за ада или за рая е?“, звънял Св. Петър на владиката Николай. Това твърди полковник от запаса, който се явил при Свети Петър, след като сърцето му спряло да бие по време на сърдечна операция. Клетникът така се притеснил какво ще отговори владиката, че от стреса сърдечната му дейност се възстановила. Първата му работа била да каже на ошашавените доктори какво му се е случило при Свети Петър.
Мощта на дядо Николай, според мълва в кулисите на Пловдивския драматичен театър, усетила и актьор, който имал роля в злощастния спектакъл на по разказа на Емилиян Станев „Лазар и Иисус“ на режисьора Иван Добчев. Представлението трябваше да влезе в афиша на пловдивската Драма, но владиката го обяви за ерес. Директорът на театъра се стресна и реши да не реализира проекта. Освен страха от гнева на митрополита, обаче, говори се, че причина да го спрат била, че един от актьорите с важна роля внезапно онемял. В продължение на три месеца само повтарял една реплика, така, все едно бил на сцената „Владиката, владиката!“. Чак като отново проговорил, успял да си довърши изречението“ „Владиката Николай така ме прониза с поглед, че онемях!“.
Освен папа Франциск, да му леят куршум вероятно ще вика ходжа и областният управител Здравко Димитров. Той минава за любимец на контактуващия си лично със Свети Петър пловдивски йерарх. Още се помни как на миналите избори за кмет на града, по време на празничната литургия по случай 130 години от Съединението, дядо Николай благослови от амвона единствено Здравко Димитров, който беше един от кандидатите за градоначалник. Това стана в присъствието на останалите претенденти, които се възмутиха и демонстративно напуснаха храма. Освен това митрополитът по същото време анатемоса кмета на Пловдив Иван Тотев и призова пловдивчани да не гласуват за него. Неговият фаворит Зико получи и най-голямото църковно отличие орден Първа степен „Свети апостол Ерм“.
В момента областният управител, обаче, може да го сполети съдбата на папа Франциск. Той също може да бъде обявен за еретик, защото беше първият, който посрещна Светия отец в Раковски. Кланяше му се като на божи пратеник. Очевидци разкриват, че сега обикалял нервно из кабинета си, все едно, че чува как Свети Петър се кара: „Абе, Кольо, кво си му изпуснал юздите на твоя Зико!“.

Публикувана на
12 Май 2019 година