Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Турският посланик развали настроението на Бойко Борисов

Видяна: 33840 пъти

В деня, в който православната църква почита светите братя Кирил и Методий, турският посланик у нас Хасан Улусой призова българското правителство да въведе интензивно изучаване на турски език, включително и за българите, което щяло да гарантира още по-големи инвестиции у нас от комшиите.

Така развали настроението на Бойко Борисов, в момента, когато той откриваше специализиран завод за производството на каучукови, пластмасови и метални съединения за спирачните системи на световно известни автомобилни марки край Кърджали.
Думите на турския посланик никак не се харесаха на премиера: "Най-големият проблем, за който споделят инвеститорите, е липсата на квалификация и езиковата подготовка. В България всеки гражданин след българския език, е свободен да учи втори, трети и колкото желае езици. Не е моментът днес, при откриването на такъв завод да се влага негативен оттенък. Още повече не е работа на турския посланик да дава съвети за изучаването на втори езици и ще му потърся отговорност.”
На въпрос на репортери дали ще потърси отговорност на посланика, отвърна: "Ще го питам, каква друга отговорност да му търся".
"Искат писмено владеене, същият проблем поставиха и китайците. Турците искат които работят да знаят и турски. За радост младите българи изучават интензивно езици, но и тези в по-напреднала възраст също трябва да се преустрояват. Виждате - работа има колкото искате, но трябва квалификация", каза той и намръщен допълни: "Няма да ни развалят празника".
Все пак изрази своето задоволство, че на мястото на голи поляни някога, сега има живот, който дава препитание на хората: "Когато фактите говорят, можем да оставим другите. Когато има работа и високи доходи, не мислим за други глупости. Тук бяха поляни, сега има завод. Тук има хора, които още си спомнят Възродителния процес. Доколкото знам, средната работна заплата е 1500 лв., с 13-та и 14-та заплата. Все повече българи се връщат, защото в тези високотехнологични паркове трябва да работят и високо подготвени и трудолюбиви хора!”.
Допълни, че завод се строи и край Враца, който ще даде работа на 1000 души: "Във Враца завода ще е на 75 000 кв. метра площ. Спомняте си инвестициите преди 15 години какво бяха. Парите изтичаха от България, сега всичко се прави тук. Интересът за инвестиции в България е огромен. 100 процента от това, което се произвежда, се изнася".днесбг

Публикувана на
11 Май 2019 година