Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Полиция възпря екобунтари, викнали багер да залесяват в потурчен парк

Видяна: 23040 пъти

Екобунтарите от скандалния парк в Кършияка днес бяха привикани в полицията за незаконни техни действия в частен имот. Рано сутринта бяха докарали багер да изкопае дупки в зелената площ зад хотел "Санкт Петербург" . В тях започнаха да засаждат в тях фиданки, подарени от областния управител Здравко Димитров.
Явно съгледвачи са съобщили какво стана на собственика на бившия парк Байрям Солак от село Мулдова. Час по-късно "залесителите" бяха отведени в Трето РУП за разпит. Униформените привикали багериста. Пред тях не успял да даде смислено обяснение как се е озовал с машината в частния имот и кой му е платил за свършената работа. Казал, че го повикали хора от квартала.
"Обяснихме в полицията, че намеренията ни са благородни, но те не искаха дори да ни изслушат. Учудващо е защо, когато на същото място незаконно се режеха дървета и ние се обаждахме на всички институции за съдействие, полиция нямаше, а дойдоха сега, като започнахме да залесяваме", заяви след екшъна с полицията Асен Костов, председател на инициативния комитет за спасяване на зелена площ. Той припомни, че за 31 отрязани без разрешения дървета са съставени актове за нарушение от Общинския инспекторат.
"Незаконна сеч не е имало, но сега има незаконни действия в частен имот. Не може, без да има разрешение от собственика, някой да разкопава с багер. Ние също настояваме за върховенството на закона", коментира Байрям Солак. Той твърди, че според Общия устройствен план на града и издадения ПУП има право на застрояване. До този момент двата документа не са оспорени.
Потурчилият бившия парк до момента е проявявал търпение и не влизал в конфронтация с протестиращите, които на практика използват незаконно имота му, организирайки там акциите си. След случая с багера фантом и разкопаването на терена, обаче настоява институциите да поемат своята отговорност и да заработят в името на закона.марица

Публикувана на
23 Април 2019 година