Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Victoria’s Secret затваря бутици

Видяна: 23320 пъти

През 2018-а Goldman Sachs получи необичайни резултати от годишното си изследване на предпочитанията на потребителите от поколението Y (родените между 80-те и 90-те години). Оказа се, че любимата марка на представителките на нежния пол е именно Victoria’s Secret. Все пак световно известните модели и попзвезди, които всяка година участват в шоуто на марката, имат голямо влияние върху клиентската аудитория.
Ина ИГНАТОВА

По-любопитен е друг факт – при цялата си любов към естетиката на ярко розовите бутици и техния блясък, същите анкетирани са заявили, че пазаруват изключително рядко от Victoria’s Secret. През юли 2018-а цената акциите на компанията L Brands, собственик на бранда за бельо, паднаха с 12% на борсата, а впоследствие с 55 на сто. Преди това стана ясно, че тя не е успяла да увеличи печалбата си дори през сезона на големите летни намаления. Тогава анализаторите настойчиво съветваха притежателите на акции да не изчакват настъпването на кризата и да продават бързо. През август същата година марката обяви че закрива 20 свои магазина в Съединените Щати. Официални данни за междинните показатели на продажбите за 2019-а все още няма, но те едва ли ще са утешителни за служителите на бранда.
Основното мероприятие, което се провежда за стимулиране на продажбите на Victoria’s Secret, и което с всяка изминала година расте по цена и мащаб, си остава годишното модно шоу. То включва най-известните модели и музикални изпълнители в света, дълъг, блестящ от хиляди светлини подиум, усещане за купон, младост и сексапил… Кой не би искал да се докосне отблизо до този свят, просто влизайки в едни магазин? Традиционно именно на вълната на успеха след шоуто (провежда се през ноември) марката успява да увеличи значително дохода си. През останалото време й се налага да разчита на стандартните „печеливши“ празници от рода на Денят на благодарността, Черния петък и Коледа. В договора на всеки модел, участващ в ревюто влиза активното осветяване на мероприятието в собствените им акаунти в социалните мрежи. А когато на подиума са Кандис Суейнпоъл, Елза Хоск и Белла Хадид, едва ли някой се съмнява в мащабите на аудиторията.
Популярността на марката в социалните мрежи се осигурява не само от нейните модели. По време на миналогодишния Хелоуин облекла на „ангели“ от предишни години, се превърнаха в костюми на сестрите от клана Кардашиян-Дженър. Снимките от „семейното дефиле“ на Кортни, Ким, Клои, Кендъл и Кайли бяха видени от почти 500 млн. последователи на момичетата в инстаграм.
Трудно е да се намери недостатък на Victoria’s Secret при организирането на рекламните кампании. Но е трудно и да се придобие впечатление за бранда без оценка философията му. Всъщност моделите на подиума продават не толкова бельо, колкото начин на живот. Допреди 10 години момичетата с „класическа“ красота, тела изваяни в спортните зали, бански костюми и бронзов тен можеха да продадат абсолютно всичко. Критиците на марката, чието количество расте с всяка изминала година за разлика от печалбите, вече говорят за бранда като за истински динозавър в индустрията.
Шефовете на Victoria’s Secret се постараха да влязат в новия свят на толерантността и равните права по свой начин, но разбирането им затова какво биха искали да видят потребителите в САЩ са изключително остарели. До този извод стигнаха повечето фенове след интервюто с представители на бранда, публикувано от американския Vogue на 8 ноември, в деня на шоуто за 2018-а. Тогава организаторите показаха на подиума момичета с различни цветове на кожата, но нито един модел с по голям размер от S. Представителите на марката Ед Разек и Моника Митро провокираха истински скандал, обяснявайки пред списанието, че модата на „плюс сайз“ отдавна е отминала, а за присъствието на трансексуален модел на „ангелския“ подиум не може да става и дума. Подобни разсъждения очевидно нямаше как да доведат до нещо добро, но начинът, по който Разек аргументира позицията си, мигновено запрати цялата стратегия на марката 20 години назад. Дизайнерът заяви, че ревюто на Victoria’s Secret е уникално по рода си, демонстрира света на мечтите, където социалните или политическите проблеми нямат значение. След подобни думи едва ли може да се разчита на опашки пред магазините, поне в САЩ, където борбата за толерантност и равни права не бива да се вади от сметките на бранда, дори ако от рекламните му банери се усмихват най-сексапилните жени на планетата. http://www.special.bg

Публикувана на
20 Април 2019 година