Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Гигантски великденски яйца

Видяна: 76840 пъти

Под разцъфналата магнолия на площада пред Община Пловдив от днес поляната е изпъстрена с 10 гигантски великденски яйца, изрисувани с различни сюжети от талантливите ученици на двете национални артистични училища в града – Художествената гимназия „Цанко Лавренов“ и Гимназията за сценични и екранни изкуства. Поводът са предстоящите Великденски празници.
На зелената поляна пред общината първи добавиха щрихи талантливите младежи от Художествената гимназия в Пловдив. Десетокласнички от група Графика избраха два основни цвята – червен и син – за да нарисуват своя сюжет: свободата и отвореното небе, извоювани за хората чрез трънения венец на Христос.
Свежо настроение носят пъстрите багри върху яйцето, което е платно на деветокласници от художественото училище. Те са нарисували християнските символи, сред които агнето, рибата, виното. Единственото момче от художествената гимназия, което рисува под открито небе, е Даниел Кирков и е в същата артистична група, избрала да нарисува християнските символи. Той оформя житния клас и споделя, че е хубаво да допринесе с цвят към празника на пловдивчани.
Върху яйцето на единайсетокласниците пък оживява Пловдив със своите емблеми и любими места - Стария град, Хисар Капия, реката, част от хълмовете, две църкви. Като европейска столица на културата Пловдив трябва да се види от повече хора и затова избрахме той да е нашият символ, обясняват младежите.
Рисуването под цъфналата магнолия пред общината върху макети на яйца от 70 см до метър и 20 е за четвърта поредна година. За първи път обаче четката държат ученици. Заместник кметът по култура Александър Държиков коментира, че досега са предоставяли възможността на професионални художници, но сега вижда, че да включат в идеята децата е правилно, защото се насърчава тяхната изява и ги приобщават.
Директорът на Художествената гимназия Светлозар Чавдаров се надява учениците да запазят оптимистичното си настроение и занапред. А утрешните художници на европейската столица на културата определят участието си в тази нестандартна изложба като чест.
Под съпровода на музика в изпълнение на ученици от Музикалното училище „Добрин Петков“ върху макети на яйца свои картини днес рисуваха и младежи от Гимназията за сценично и екранно изкуство. Очаква се пъстрата поляна да стане любимо място на пловдивчани и гостите на града преди и по време на Великден.бнр

Публикувана на
18 Април 2019 година