Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Родители теглят заеми за една вечер на абитуриенти, изплащат ги три години

Видяна: 78440 пъти

Родителите изплащат кредитите за разходите по абитуриентския бал до 3 години. Това каза кредитният консултант Тихомир Тошев. Повечето разчитат на спестявания, които започват да събират още през миналата година, след 15 септември.
Споделят, че са принудени да теглят заеми, и то за посрещането само на една вечер. В тях не влизат обаче средствата за подготвителни курсове и предстоящите кандидатстудентски изпити.
„Ние тази година имаме абитуриент. Нямаме спестени средства и теглихме заем в размер на 5 хил.лв. Така са повечето хора на днешно време. Да не говорим, че ще го изплащаме поне 3 години“, твърди 45-годишната Татяна.
За са спестят някой лев, немалко родители на абитуриенти отиват за облекло за бала в Одрин. Причина за насочването към турските магазини е, че цената
там излиза с 300-400 лева по-евтино
заради обезценката на местната валута.
Повечето семейства започват да мислят за предстоящите разходи около бала в началото на последната учебна година на децата си. За девойките разходите винаги са по-големи. Тези, които пътуват до съседна Турция, дават по 1200-1500 лири, или 450-500 лв. за рокля с брюкселска дантела. Мъжките костюми също излизат близо 1200 лири, а за обувките момчетата дават 50-60 лв. Мнозина са направили покупката от Одрин още преди 2-3 месеца.
Тази година девойките залагат на огненочервено или тъмносиньо като цветове, но не липсват и сребристо, и пепел от рози в съчетание с черно. Има гимназистки, които пък искат да приличат на любимците си от световните сцени и си поръчват рокля по модела на някоя знаменитост. Така тоалетът – с плат и труд на шивача, излиза над 1000 лв., но пък остава утехата, че за една нощ ще приличаш на любимата си звезда от екрана.
Трудно може да се намери в София дълга рокля и по-обемиста пола под 700 лв. „Всеки иска да е различен, затова е трудно да се каже кои цветове са по-търсени“, коментира търговец. Платът за цяла рокля с дължина до глезена би могъл да стигне 200 лв. като в зависимост от сложността и кройката, от някои платове може да се наложи да се вземе много повече. Сатенът трудно излиза над 25 лв., а с тюла момичетата трябва да внимават, тъй като той би могъл значително да оскъпи облеклото. Модните специалисти съветват през този сезон роклите да не се подчертават с дълбоко деколте или да са силно украсени, а да има дантела. По-евтината дантела струва между 60-80 лв., но далеч не е толкова впечатляваща. При правилно подбрани аксесоари, може да се постави бродерия с лъскави материи и така роклята да изглежда не по-малко елегантна и шик. Тази година все повече абитуриентки поръчват 3D вариант на украшението, което излиза 150 лв.
Обувките и чантите по поръчка обаче стават много по-бавно – за тях абитуриентката чака 3 седмици. Търсени сега са дебелите токчета с дължина 12 см от естествена кожа, а към тях може да се добави и каишка за тези, на които им е по-трудно да ходят.
„Дебелите токчета са харесвани и си го обяснявам с това, че момичетата не могат да ходят на високи обувки“, коментира служител в ателието за поръчки.
Трендът да се търси по-изчистен и лек грим в телесни цветове се запазва и през 2019 г., а девойките рядко искат опушено черно или тъмни нюанси.монитор
„Миглите се търсят и почти всички искат да си сложат“, коментира гримьор за „Монитор“. Цената на грима започва от 50 лв. и може да стигне 100 лв., ако става въпрос за известно в сферата име. Оскъпяването за момичетата идва от изпращането, когато трябва да се подготви още едно облекло заедно с обувки, грим и чанта, а освен тях трябва да се предвидят и разходите за заведенията, в които ще празнува класът.
Така отгоре се трупат поне още 200-300 лв.
а като сметнем парите за празненството със семейството, крайната сума излиза поне 2000 лв.
За мъжете целият костюм може да стигне 1000 лв., като това включва костюм, риза, обувки и вратовръзка. Някои магазини правят отстъпки, ако абитуриентът реши да си купи всичко от тях. Най-предпочитани са тъмносиньото и черното, както и обувките със заострен връх. Новост тази година са слънчевите очила, които се използват като аксесоари. Освен тях, момчетата си взимат и часовници за празничната вечер, понякога доста по-скъпи. Само аксесоарите могат да излязат близо 400 лв., което е по-скъпо от вратовръзката, обувките и ризата, взети заедно, и целият разход на момчетата да стигне 1500 лв.
Кувертът в повечето механи и ресторанти излиза по 30 лв. на човек, като менюто включва различни видове салати, месно ястие, най-често пържола или друга скара, както и безалкохолни напитки. Някои заведения предлагат и опцията всяка част от менюто да бъде променена в зависимост от избора на клиента, а алкохол може да се внася. Посещението в любимите дискотеки, в които младежите ще прекарат незабравимата нощ, в София излиза между 50-70 лв.
За да нахраним родата за изпращане на завършващия средното си образование в механата, пък ще дадем още една хилядарка за около 20 души.

Публикувана на
18 Април 2019 година