Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Събраха 100 чувала с боклук от южния бряг на Марица

Видяна: 35000 пъти

Повече от 100 чувала с боклук събраха в Пловдив през уикенда от южния бряг на река Марица. Над 50 доброволци помогнаха прекрасната местност да стане по - чиста и брегът да изглежда така добре, както не е бил от години.
Мащабната инициатива за събиране и премахване на редица бунища по южния бряг на реката в града се организира от Регионалния природонаучен музей в Пловдив. Брегът на река Марица, който е и дом за много животни, някои от които защитени видове, от години е привлекателно място за отдих и спорт, но за съжаление, не се пази чисто от хората, които го посещават.
Честите идвания на терена и неприятната и грозна гледка провокират директора и уредника на музея да организират в социалните мрежи инициатива за събиране и премахване на отпадъците от района.
Местообитанието на южния бряг на река Марица е едно от емблематичните в района, там се намират и много от видовете, които са част от експозицията на музея, обясни директорът Огнян Тодоров. Голяма част от тях гнездят или зимуват тук много често, допълни той.
Това е едно от най-красивите кътчета в Пловдив и тъй като само с оплакване не се оправят нещата, уредникът на музей Александър Петров решава да предприеме реални действия, за да го опази. Двамата заедно с директора на музея атакуват и труднодостъпните места до реката и частите от брега в близост до нея, но заради голямото количество боклуци, кепчето се чупи. Затова, мисията за почистването на реката ще продължи, категоричен е Петров.
Намерението на организаторите е инициативата да стане традиционна, а надеждата е, че всеки път в нея ще се включват все повече доброволци.дарик

Публикувана на
17 Април 2019 година