Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Майстор Кольо Фичето спасил катедралата „Нотр Дам“ от срутване

Видяна: 54160 пъти

Емблематичната парижка катедрала "Нотр Дам", която снощи бе изпепелена от пожар, е била спасена от разруха през далечната 1866 година от най-великия български майстрор Кольо Фичето. Интересна история, свързана с премеждията му във Франция, разказал някога игуменът на Преображенския манастир край Велико Търново архимандрит Георги, съобщава sanovnik.bg.
През 1866 година за ужас на цяла Франция един от символите на страната – катедралата „Света Богородица“ в Париж, започнал да се руши, пише изданието. „Нотр Дам“ буквално означава „Нашата Дама" и е популярно римокатолическо наименование на Пресвета Богородица. Стената на столетния храм се пропукала и хората със страх очаквали величествената постройка да рухне.
Десетки признати от цял свят експерти дошли да видят катедралата и да разберат как могат да обърнат процеса, но всички се провалили.
В отчаянието си френските власти започнали да търсят помощ навсякъде с обещания за награда.
Така новината достигнала и до българските земи, тогава в границите на Османската империя. Русенските земи в онези времена били управлявани от Митхад паша. Той бил френски възпитаник и се интересувал какво става във Франция и поддържал топли връзки с правителството на страната. Като чул за неволите им, откликнал и обещал, че ще изпрати на помощ най-добрия архитект в цялата Османска империя, простираща се тогава на три континента.
Това бил не кой да е, а самият майстор Кольо Фичето. Славата на българина отдавна била излязла от границите на империята. Така се озовал във влака за Париж. Пристигайки в тълпата на парижката гара, не можал да намери посрещачите си. Те също не го видели в множеството. Чак когато народът се разотишъл, всеки по своя път, французите го видели. Не повярвали, че скромно облеченият човек пред тях е известният в цяла Европа Кольо Фичето.
Предложили да го настанят и почерпят, но българинът отказал. Пожелал веднага да отиде и види катедралата. На момента започнал своите проучвания. Само за няколко дни открил и проблема – дълбока подпочвена вода, която предизвиквала корозията. Извел водата навън, каптирал я и дори изградил една малка чешмичка, от която тя да се изтича на площада. Разрушението било преодоляно, стената била възстановена, съобщава Съновник.БГ.
Французите не могли да повярват колко бързо българинът успял да се справи с проблема и да спаси Парижката света Богородица. Поканили го да остане във Франция, но той отказал. Имал работа. По това време строял Беленския мост, заради който бил заложил главата си пред Митхад паша. Огледал отново внимателно катедралата и след като се убедил, че опасността е отминала, поел обратно за родината си.
Нотр Дам (Notre Dame) е катедралата на всички катедрали, пише bultimes.com. Овековечена в безсмъртния роман на Виктор Юго – „Парижката Света Богородица”, катедралата Нотр Дам дьо Пари е най-забележителната църковна постройка в Париж, а навярно и една от най-внушителните в цял свят. Заслугата за построяването на катедралата е на парижкия епископ Морис де Сюли (Maurice de Sully), а парите за издигането й идват от духовенството на града, от краля, парижките благородници и дори някои дребни буржоа. Основите на Нотр Дам са положени през 1163 година, а на тържественото събитие присъстват крал Луи VII и папа Александър III.
Цели двеста години продължава изграждането на великолепната Нотр Дам , а то коства труда на няколко поколения архитекти и работници. Окончателно завършена през 1345 година, Нотр Дам се превръща в едно от най-великите постижения на готическата архитектура.

Публикувана на
17 Април 2019 година