Новина от категория Скандално
Архив на публикациите

Народни илачи, които не помагат

Видяна: 46920 пъти

Когато ни е зле правим какво ли не, за да се почувстваме по-добре. Понякога прибягваме до куп лекарства, но друг път се доверяваме на различни народни илача. Все пак бабините рецепти са изпитани във времето, нали?
Да, ама не.
Оказа се, че някои от нещата, които народната медицина препоръчва не само че не ни помагат, а дори увреждат организма.
Да свалим веднага температурата!

Щом някой се разблее веднага почва да се притеснява от високата температура и почва да прави и невъзможното, за да я свали. Не го правете! Опасно е, ако термометърът отчете над 39 градуса, но ако е под тези показатели, то помъчете се малко и изтърпете. Ще мине от само себе си. Така тялото ни позволява да разберете, че е открило вирус и вече е започнало да се бори с него. Все пак, вирусите умират точно при високи температури.
Да се изпотим, за да ни мине!
От детството всички ни казваха, че когато се простудиш, трябва да пиеш горещ чай или мляко, и да се облечеш много, а след това да се пъхнеш под завивките. Нали, за да преборим болестта трябва да се изпотим. Ми..не! Първо защото горещите течности само дразнят вече възпаленото гърло. Напитките трябва да са топли, но не и горещи. Второ - вълнените чорапи и пуловер са врагове на възстановяването. За да се понижи температурата на тялото, най-добре е да се носят леки памучни пижами. Тялото трябва да излъчва топлина, а не да я разяжда изпод многобройните слоеве дрехи.
Между другото, противно на общоприетото схващане, не само е възможно, но дори и необходимо, да си вземете топъл душ по време на заболяване. В края на краищата, токсините избиват на повърхността на кожата и те, разбира се, просто трябва да бъдат измити.
Мед и конфитюр
Мед и малиново сладко много помагат при настинка – така поне твърдят бабините рецепти. Но всъщност тази комбинация може да влоши състоянието ни (особено, ако ни боли гърлото). Прекомерното количество сладко предизвиква рязко освобождаване на инсулин в кръвта, което води до слабост и умора.
Пийте Витамин С
При първите признаци на настинка трябва незабавно да изпиете няколко хапчета Витамин С или да приемете течен такъв, казват народните поверия за самолекуване. И това е напълно разбираемо – този витамин се счита за борец срещу всякакви инфекции. В действителност обаче такъв прием на аскорбинова киселина (Витамин С е познат и под това име) е не само безполезен, но и опасен. Първо, тялото никога няма да асимилира доза, по-голяма от необходимата. И второ, злоупотребата с Витамин С може да доведе до алергии и нарушения в черния дроб. Така че по време на заболяване е по-добре да се получи Витамин С от натурални продукти като лимон, кисело зеле или пък чушка.блиц

Публикувана на
16 Април 2019 година