Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

„Този семпъл счетоводител е обикновен лъжец и преписвач!“

Видяна: 42760 пъти

Проф. Никола Филчев е главен прокурор на България в периода 1999 - 2006 година. Потърсихме мнението му по повод книгата, която Иван Костов ще представи в сряда в Пловдив в Регионалния исторически музей..

- Проф. Филчев, излезе от печат мемоарната книга на Иван Костов „Свидетелства за прехода 1989 – 1999 на издателство "Сиела". Прочетохте ли я и какъв е Вашият коментар, като участник в някои от описаните събития?
- Не съм чел книгата и нямам намерение да я чета. Не съм я докарал до там да чета съчиненията на Костов. Но по повод на неговата книга ми се обадиха няколко научни работници по наказателно право и с възмущение споделиха, че Костов е преписал цели страници от мои статии и книги по наказателно право, а след това ги е включил в своите мемоари, без да ме цитира като автор.
- Не може да бъде?!
- Не съм очаквал да падне толкова ниско, но той за пореден път показа, че низостта му няма предел. Отворих напосоки „неговата“ книга и от пръв поглед установих, че е преписал дословно цели страници от мои работи. Заимствал е както идеите и изводите ми, така и конкретните думи и изречения. Става дума за мои изследвания на престъпността при прехода и отражението на тази престъпност върху наказателното законодателство... След години идва счетоводителят Костов, присвоява моя труд по наказателно право и криминология, и най-безсрамно го публикува в своите претенциозни мемоари. По такъв начин Костов се представя пред хората като експерт по наказателно право и криминология. Гони го някаква мания за величие. Иска хората да си мислят, че е голям специалист по всичко, тънък анализатор, интелектуалец – за когото българският народ не е достоен.
- Но това плагиатство, което сте установили, е голям скандал. Г-н Костов организира бляскава премиера на книгата си, даде празнични интервюта по медиите, получи възторжени ръкопляскания от своите почитатели. Те го нарекоха „министър-председателят оставил най-дълбоката диря в новата ни история“. А се оказва, че неговите анализи…?!
- Истината блесна за пореден път. Тънките и задълбочени анализи на Костов се оказаха една измама. Този семпъл счетоводител, който беше преподавател по научен комунизъм, а след 1990 г. се обяви за демократ – борец срещу комунизма, за пореден път лъже. Днес той се рекламира като началник на някаква амбулатория, която правела анализи. А всъщност е обикновен лъжец и преписвач. Ако притежаваше капчица достойнство този бивш министър-председател нямаше да преписва като слаб ученик от бившия главен прокурор...
- Как ще коментирате твърдението на г-н Костов в книгата му, че неговата майка е починала заради прокуратурата и по-точно – заради Вас?
- Гнусна лъжа. Как няма страх от Бога да ги говори тия работи ? Такава нечистоплътност рядко се среща. Готов е на всичко, за да се изкара жертва пред хората. Костов ми прилича на римския император тиранина Нерон, който след като го свалили от власт се самоубил с думите „Какъв велик артист умира“. Всъщност не се учудвам от това публично позьорство на Костов. В лични разговори той неведнъж ми е плакал, че баща му ще умре заради делото „Сапио“; че дъщеря му ще пометне заради проверката на далаверите в Доспат; че жена му ще се разболее заради делото за неплащане на данъци (което беше решено „правилно“ от председателя на Върховния съд - костовиста Иван Григоров) и др. В същото време Костов организира мръсна клеветническа кампания срещу мен в медиите и сред дипломатическите представители на големите държави у нас. А пътем подслушваше, какво си говоря в къщи с петгодишното си дете. Той „моралистът“ Костов.
- С това плагиатство Вие помрачихте радостта ни от големия успех на г-н Костов – отпечатването на неговата забележителна книга, на неговите вълнуващи мемоари, с които той претендира, че казва „истината за прехода от последна инстанция“. Какви чувства буди във Вас тази книга?
- Все пак не трябва да се забравя, кой е Костов и какво направи той за българския народ. В резултат на разбойническата приватизация на Костов държавното имущество беше разграбено и днес българите са най-болните, най-бедните и най-необразованите в Европа. А българската нация се топи и изчезва най-бързо. България, със своята древна, велика 1300 годишна история, беше разрушена от новите демократи костовисти само за 30 години. Поради това неговата книга предизвиква отвращение. Костов може да напише успешно само една книга – ръководство „Как да крадем без да ни хванат“.
- Проф. Филчев, обмисляте ли да напишете мемоари?
- Ще видим...
блиц, със съкращение, заглавието на Пловдивмедия
Книгата на Иван Костов ще бъде представена в сряда от 18 часа в Регионалния исторически музей в Пловдив.

Публикувана на
16 Април 2019 година