Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Отмениха присъдата на тираджия-убиец

Видяна: 26047 пъти

Апелативният съд в Пловдив отмени 9-годишната ефективна присъда на украинския шофьор Станислав Пислар, който на 28 май миналата година с камиона си уби бременната в седмия месец Северина на 33 години и приятеля й Ивайло Минчев на 35г.
Причината за отмяната на присъдата е фактът, че по време на делото в окръжния съд в Пловдив на Пислар не бил осигурен превод от родния му украински език, а от руски. „Ясно е, че правото да се ползва превод на родния език е изначално свързано с фактическото осъществяване на другите права на привлеченото към наказателна отговорност лице, а игнорирането на това право обезсмисля на практика неговото участието в наказателния процес”, се казва в мотивите на апелативния съд. Според председателя на състава Васил Гатов подсъдимият е получил в съдебно заседание устен превод на руски език, но нюансите на речта се схващат само на роден език. „Не може да се твърди обаче, че на досъдебното производство е било допуснато съществено накърняване на правото на защита на подсъдимия Пислар. Той изрично се е съгласил да му бъде превеждано устно на руски език по време на следствените действия с негово участие, а и постановлението за повдигане на обвинението и обвинителният акт са му били преведени на украински език”, се казва още в мотивите на апелативния съд.
По време на разследването срещу Станислав Пислар стана ясно, че той е карал тира си с латвийска регистрация след употреба на марихуана. Шофирал е по магистрала „Тракия” към Бургас. По същото време по автомагистрала „Тракия“, но в посока към София, пътували с лек автомобил „Ауди“ Ивайло, който шофирал и бременната Северина, която била на предната пътническа седалка. Около 13,40 часа тирът се намирал на километър 123, като се движел със скорост от 79 км/ч. Станислав бил разсеян и не наблюдавал внимателно пътя пред себе си. Заради това той не възприел поставените указателни табели за ремонт на пътен участък и не насочил своевременно товарния автомобил в лявата лента на магистралата. Не възприел и паркираното в същата лента ремарке с поставените върху него пътни знаци. Не намалил скоростта на движение, въпреки ясните предупреждения за предстоящи препятствия по пътя и не се престроил в лявата лента на платното за движение. Така предната част на товарния автомобил достигнала задната част на ремаркето, при което последвал удар между тях. Ремаркето било отхвърлено напред и надясно. В момента на удара, Пислар осъзнал опасността и навил волана рязко наляво, като така навлязъл в насрещното пътно платно на магистралата. Той загубил контрол върху товарния автомобил, който блъснал и разрушил мантинелата, след което продължил неконтролируемото си движение, навлизайки в лявата лента за движение на северното платно, като предната част на влекача достигнала ударила лекия автомобил „Ауди“, управляван от Ивайло. Лекият автомобил бил повлечен и завъртян обратно по посока на движението, като двете превозни средства напуснали шосето. От удара аудито бил тотално смачкано в предната си част и хората вътре починали на място. Украинецът бил изпробван с техническо средство за алкохол, като пробата била отрицателна. Впоследствие му била взета проба, която установила употреба на наркотични вещества.
Определението на апелативния съд за връщане на делото на друг състав на окръжния съд е окончателно.монитор

Публикувана на
15 Април 2019 година