Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Миш-маш с лютеница

Видяна: 25880 пъти

Сериозен скандал се оформя по отношение на една от най-популярните марки лютеница в България - "Лютеница Първомай". Причината – решение на Софийския административен съд. Битката относно марката е заради инструмента на Европейския съюз "специфично географско указание". Направена е регистрация за такова указание от фирма "Булконс Първомай" и претенциите на фирмата са към друга компания - "Консервинвест" ООД, която регистрира марка "Лютеница Първомай" още през 1999 година.
"Булконс Първомай" обаче претендира, че "Консервинвест" няма това право заради специфичното географско указание. "Консервинвест" контрира, че специфичното географско указание всъщност представлява регистрация в регистър на Министерството на земеделието и храните (МЗХ), а не в регистъра на Европейския съюз и не отговаря на правните изисквания по европейското законодателство. Въпреки това обаче, на втора инстанция в Софийския адмитистративен съд печели "Булконс". Кой стои зад "Булконс Първомай"? Името, което се набива на очи, е това на бившия търговски съдия Веселин Димитров – част от хората, стоящи зад компанията, заедно със Стефан Фачев и Веселин Славов. Димитров е близък до ДПС, като "Биволъ" разказва историята му. През август 1999 г. става младши съдия в окръжния съд в Търговище, половин година по-късно е назначен за районен съдия в Пловдив, а на 18 януари 2001 г. встъпва в длъжност в Окръжен съд-Пловдив, където е единствен съдия по търговско право за доста време. Оказва се, че Димитров гледа делото за несъстоятелност на предишния собственик на "Булконс" - РМД, приватизирало бившия завод "Партизани", а жалбата за несъстоятелност подава известният с пламенната си защита на Ахмед Доган Димитър Тадаръков, който търси 4 млн. германски марки и при Димитров печели делото.
Синдик на РМД-то и де факто на "Партизани" става съпругата на следователя, известен като Петьо Еврото – Сийка Петрова. Веднага след това тя издейства отстраняване на ръководството на завода. Отстраненият директор инж. Петко Димитров обжалва и печели делото на три инстанции, но щом се връща на поста си, открива, че активите на завода отдавна са осребрени за общо 350 000 лева – с подписа на съдия Веселин Димитров, а Петко Димитров казва, че само в складовете на предприятието е имало продукция за над 4 млн. лева
Заводът е придобит от пловдивската фирма "К & К България". Управителят на фирмата Стоил Арабаджиев разказа пред "Биволъ", че е бил поставен "под натиск" от съдията Веселин Димитров чрез Стефан Фачев – днес съдружник на Димитров.
Друг интересен факт е, че Димитров и Фачев са осъдени на 3 години условно през 2012 година за измама с жилище в столичния кв. "Хаджи Димитър", станала през 1999 година. През 2005 г. двамата са сред подсъдимите по ключов процес – за незаконната приватизация на Търговски център "Илиянци" ЕАД. През 2007 г., докато е подсъдим, Веселин Димитров става съдия в Административен съд – София-град, а заедно с тогавашният председател на Софийския градски съд Светлин Михайлов е колега в Арбитражната комисия на Българския футболен съюз. В крайна сметка делото за "Илиянци" срещу Димитров е прекратено окончателно, преди да влезе в съдебна фаза - с акт на известната от "Яневагейт" Владимира Янева. Actualno.com

Публикувана на
20 Март 2019 година