Новина от категория Свободна зона
Архив на публикациите

Прокуратурата се произнася днес за Вавилонската кула

Видяна: 22387 пъти

Прокуратурата трябва да каже днес има ли нередности в работата на общинската фондация "Пловдив 2019" в организирането на откриващия уикенд за инициативата Европейска столица на културата.
Държавното обвинение се сезира след публикации в медиите за начина, по който е финансирано събитието и огромната сума пари, похарчена за издигането на Вавилонската кула на бул. "Цар Борис III Обединител" и хонорарите на продуцентите на шоуто. Срокът на разследването за разходите на обществени средства по откриващата церемония изтича днес.
До този момент се стигна, след като преди месец прокурорското производство беше удължено с 30 дни с постановление на наблюдаващия обвинител. По случая работиха специалистите от сектор „Икономическа полиция“ към областната дирекция на МВР - Пловдив.
От фондация „Пловдив 2019“ и до днес отказват коментари по случая. Организаторите добавиха, че документацията е публична и се надяват с края на текущата проверка да приключат и спекулациите по повод на откриващия уикенд.
По данни на фондацията цената на спектакъла е 1.8 милиона без ДДС, но в тази цена се включва не само сцената, а и подготовката, хонорарите, настаняването, фойерверките и др. Самата сцена струвала 219 000 без ДДС, а техническото обезпечаване - 880 000 лева без ДДС. Според предварителните планове откриването трябваше да струва около 2 млн. лева, но при сборуването на всички разплащания се оказа, че сметката е набъбнала до 3 млн.
В последния момент през декември фондацията обяви на пожар 4 обществени поръчки за дейности около вдигането на кулата и обезопасяване на района в деня на откриването. Разследването ни показа, че в 2 от тях са участвали свързани фирми, а изборът на изпълнител е бил предопределен.марица

Публикувана на
18 Март 2019 година