Новина от категория България
Архив на публикациите

„Не ме прекъсвайте като детска учителка!“

Видяна: 37320 пъти

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров даде обширно интервю пред БНР, в което говори за политическата обстановка в страната. Вижте експертния коментар за най-горещите събития от националиста:
- Казвам добър ден на Волен Сидеров, здравейте.

- Добър ден.
- Днес се навършват 2 години от встъпването в длъжност на президента Румен Радев, как определяте тези 2 години и по-специално последната?
–Тъй като съм присъствал и участвал във всички значителни събития в България през последните 30 години, ще ви върна на Кръглата маса, когато се появи функцията.
- Чак там да се върнем?
- Чак там, ами много е късопаметен нашият сънародник и особено медиите. Имам чувството, че всеки ден започва отново, имаше една такава американска комедия „Денят на мармота“ – всеки ден започва отново. Така е и в българската журналистика в момента, затова съм длъжен да припомням. На Кръглата маса беше въведена фигурата президент, в скоби – председател на републиката. Защото председател на републиката предложиха Милан Дренчев земеделците да бъде, така искал Стамболийски навремето. А Стоян Ганев, спомняте ли си това лице, той беше външен министър на България при Филип Димитров, покойник в момента. Той е конституционалист, забележете, юрист, запита: абе какво е това президент? Какво е това животно? Какво ще прави тоя? И така беше въведена фигурата президент, в скоби – председател на републиката. Какво представлява президент? Българите вече колко години от 1991 г. избират президент мажоритарно, след което им става ясно, че той няма правомощия дори да въведе закон или пък да разполага с бюджета. - Защото сме парламентарна република и всичко е във вашите ръце в парламента. - Не, не, не, категорично не. Цялата власт в България е в ръцете на Министерския съвет, това трябва да е ясно на зрителите, на слушателите, на читателите, на всички, които ни слушат, и на тези, които не ни слушат, защото българите имат нужда от политпросвета. Продължават, когато някой се сети за нещо, продължава да идва в парламента. Самият парламент прилича на чаршия, Капалъ чаршия, вътре не можеш да се разминеш от хора. В Министерския съвет не можеш да влезеш, нали така. Вашият касетофон, диктофон, камера и пр. не може да влезе там. А в парламента кой откъдето се сети - идва да протестира там.
- Е, все пак ние сме парламентарна република, вие сте избрали тези хора за премиер, министри.
- Ние сме министерска република, това трябва да е ясно.
- Това само заради Бойко Борисов или по принцип?
- Не, не, по принцип, реалната власт е изпълнителната власт. Там се разпределят парите, от там се назначават хората, от там се прави целият апарат и администрацията, която е 600 000 човека. И със семействата си, те са един естествен електорат на управляващите партии. А парламентът, за съжаление, в момента е една представителност, една представителна фигура и най-подлото през всички тези десетилетия, последните, беше, че негодуванието и възмущението на хората беше през медиите, разбира се. През вас, беше насочено към парламента. Депутатите са най-лоши, те са гадове, те са мръсници.
- Напротив, не е имало такова нещо.
- Докато министерства, агенции, чиновници, целият този апарат, който всъщност има достъп до ресурс, до пари, има възможност да прави корупция, абсолютно на тъмно остава, стои отстрани, подсмихва се, чака поредния партиен, поредния министър да си отиде.
- Аз мисля, че медиите не работят в пиар отделите на парламента или на парламентарните групи.
- Може ли да довърша само, за да не говорим един върху друг, това не е полезно в ефир. Тези чиновници, този апарат, който стои там, някои от тях по 20 години, се подсмихват, когато идват избори, защото казват, а тоя министър сега ще си отиде, а ние сме пак тук и ще продължим да крадем. Това е сериозният проблем за страната ни, а не президентът.
- Ще ви репликирам, че медиите не са задължени да правят имиджовия образ на нито една институция, нали. Ние нямаме такъв ангажимент, но изместихме твърде темата.
- Но техният обществен дълг е да показват какво става, кой за какво, защото ние сме пряко избрани, аз съм пряко избран от избирателите. Министрите не са пряко избрани, шефовете на агенции не са пряко избрани. Да, президентът е също пряко избран. Затова медиите са длъжни да съобщават какво, какви са нашите позиции.
- Всеки ден го правим, всеки ден.
- Всеки ден, а знаете ли колко стотин пъти съм установявал, че моето изказване в парламента, където съм избран от избиратели - българи, е отрязано, не влиза в емисиите. И започват разправиите с редактори, ама защо ми се месите. Не бе, не ви се меся, само че вашият обществен дълг не е да казвате: депутатите са лоши, те ядат кюфтета.
- Значи, не мога да поема ангажимент за другите медии, но за „Хоризонт“ това не е така, защото вие сте участвали многократно.
- А да осведомявате какво става. Ето сега например.
- Сега изместваме малко темата, за която сме ви поканили. И започваме с това, за което вие искате да си говорите. Дайте да сложим ред и съответно аз да ви задавам въпроси и вие да ми отговаряте, ако нямате нищо против това.
- Аз участвам, и също като ваш колега ще ви насоча погледа, понеже говорим за важности, приоритети, какво медиите могат и не могат, ето в момента например една голяма тема отсъства от българската медийна среда. На 15 януари, съвсем скоро, преди броени дни, в Европарламента е гласувана поредната резолюция, в която се защитават правата на мигрантите, търсещи убежище. Това е тема, която аз лично поддържам много силно. И забележете как се гласували там. Значи дават се права на мигрантите да идват тук, да се заселват, да изнасилват, да убиват, в центъра на Кьолн да опипват момичета и т.н. Всичко това се защитава от евродепутатите - Георги Пирински от БСП, Асим Адемов от ГЕРБ, Емил Радев от ГЕРБ, Неджми Али от ДПС, Филиз Хюсменова от ДПС, Илхан Кючук от ДПС и Искра Михайлова от ДПС. Въздържали се, което означава, че одобряват мигрантите да идват тук, да вилнеят в Европа, са гласували - Ангел Джамбазки - ВМРО, Петър Курумбашев - БСП, Момчил Неков - БСП, Ева Майдел - ГЕРБ…
- Г-н Сидеров, нека да поставим ред на този разговор. Аз съм водещият.
- Това не ви ли интересува? - Не, интересува ме. Темата, за която сме ви поканили… - Ама това е много важно, защото идват евроизбори и сега българите ще изпратят отново такива хора, които ще отидат да защитават правата на пришълците и Истанбулската конвенция…
- Това четене на имена…
- Единствено ПРОТИВ е гласувал Николай Бареков от всички 17 български депутати, всички други са одобрили правата на тези, които всъщност убиват Европа.
- Това четене, което направихте на имена, означава ли, че продължавате войната си с Ангел Джамбазки и се приближавате все повече до Николай Бареков?
- Това означава, че хвърлям светлина върху тема, която вие покривате, прикривате, цензурирате.
- Вие не можете да обобщавате всички медии, а „Хоризонт“ в никакъв случай не е обобщавал…
- Чакайте, а не сте ли длъжни да кажете на българските граждани как работят избраните от тях...
- Г-н Сидеров, дали ще продължи този разговор в градивен тон, аз да поставям въпросите, а вие съответно да отговаряте?
- Ако ме прекъсвате, няма как да продължи. Ами не ме прекъсвайте като детска учителка, а ме оставете да говоря.
- Не ви прекъсвам като детска учителка.
- След като сте ме поканили тук, ще ме оставите да говоря, защото има какво да чуете.
- Въпросите ще задавам аз, обаче в този разговор аз съм водеща и съм ви поканила в качеството на лидер на парламентарна група.
- Това е стилистиката на следователите – въпросите тук задавам аз. А не ви е интересно какво ще ви кажа като човек с много голям политически опит и възгледи.
- Да, интересно ми е, имам свои въпроси и ако ми позволите, ще ги задам. Иначе бих могла да ви оставя да си изговорите монолога.
- Вие ме прекъснахте, даже хората не чуха кои от тези, които са изпратили с 12 000 евро…
- Напротив, за Ангел Джамбазки чуха, как продължава това?
- Не за Ангел Джамбазки, оставете, не е само той, ако не ви интересува Ева Майдел, Емил Радев от ГЕРБ... Защото тези евродепутати са избрани от българските избиратели, отиват там с огромни заплати по 10-12 хиляди евро месечно, правят си спестовни влогове по 1 милион след това и никой не знае как харчат те тези пари и какво вършат. Ето какво вършат, аз ви показвам, аз върша вашата работа. Показват…
- Не, не вършите моята работа, докато…
- Показвам, ами това трябваше вие да го изчетете.
- Не, не можете да ми казвате аз какво трябва да изчета пак. блиц,със съкращение

Публикувана на
22 Януари 2019 година