Новина от категория Пловдив
Архив на публикациите

Изпуснатият на улицата каракал прибран от мистериозния си собственик

Видяна: 42000 пъти

Каракал се разходи по покривите на ул. „Ибър“ в Пловдив и стана новина номер едно в социалните мрежи. Дивото животно е от семейство котки, прилича на рис и не е безопасно, твърдят специалистите. Пловдивският екземпляр се оказа домашен любимец, вероятно избягал от вкъщи и след шума в медиите – прибран от стопанина си.

Разходката на дивата котка около 8.30 сутринта е запечатана в клип и снимки, които обикалят социалните мрежи. Следва реакция на отдел „Екология“ на общината и на Зооветеринария комплекс, каза директорът му Георги Божев. Гонка няма, защото около 10.30 часа, по разказите на съседите от близките магазини, собственикът го е прибрал. Самият собственик обаче е нeизвестен. Очевидно e познат на комшиите, които обаче не го назовават. Така и адресът на животното остава неизвестен, въпреки че това не е първата му разходка, смутила квартала.
През месец октомври зооветeринарите дори успяват да го заловят и упоят, но преди да го приберат в суматохата собственикът бързо го прибира и каракалът пак изчезва без следа. До днес.
"В момента той не застрашава никого", категорично твърди Георги Божев, но с едно наум заради природата му. Това е диво животно, хищник, известно е като пустинен рис. Ловува през нощта. Основната му плячка са зайци, птици, гризачи.бнр

Публикувана на
22 Януари 2019 година