Новина от категория България
Архив на публикациите

Няма да търсят съдебна отговорност на Московски за смъртта на сина му

Видяна: 23720 пъти

Почти 1 година по-късно - няма да има официално обвинение срещу бившия транспортен министър Ивайло Московски заради смъртта на малкия му син. Детето загина след катастрофа с моторна шейна. -0:00 Според прокурор Емилия Варадинова от Софийската градска прокуратура (СГС) Московски не е виновен за случилото се. Тя е дала определението си още в началото на годината - на 3 януари, пише в. "Сега".
Държавното обвинение обаче така и не обявява това официално. В крайна сметка официално така и не стана ясно какво точно се е случило. Неофициално обаче следователят по случая смята, че Московски носи отговорност и засега по тази информация няма коментар. Прокурор Варадинова развива тезата, че безспорно смъртта на детето е заради падането от шейната, управлявана от баща му. Има инцидент, но това не значи, че водачът е имал виновно поведение, пише Варадинова. Според нея трябва да бъде безспорно доказано, че произшествието е в причинно-следствена връзка с поведението на водача и с нарушение на правилата за управление на снегомобил. Тя смята, че става дума за случайно деяние и деецът не следва да отговоря за него, защото не бил длъжен и не могъл да предвиди последиците. Не са нарушени обичайните практики за управление на шейна, приема Варадинова, която е командирована в градската прокуратура от 2015 година.
Според обвинителката обаче Московски не е бил запознат с техническите данни на шейната, нито с правилата за управлението ѝ, нито с каква скорост може да я кара, нито каква екипировка е нужна, нито че трасето не е за шейни. В постановлението се цитират отговори от официалния представител на канадската марка за моторни шейни, че предлагат на всичките си клиенти теоретичен и практичен курс за управлението на снегомобил. Този курс не е задължителен. На купувачите също се разясняват основни правила за машините и те се подписват, че са ги разбрали - че трябва да се кара внимателно и бавно, защото високите скорости крият риск от загуба на управление и инциденти, че препоръчителната минимална възраст за водачите е 16 години, че шейната е едноместна, че трябва да се управлява с предпазно облекло и каска.
Злополучната шейна обаче е купена втора ръка. Последните данни, че е била обслужвана в сервиз, са от 2014 година. Новият ѝ собственик не е преминал през инструктажа за безопасност, нито е направил такъв на Московски.
Според експертите най-вероятната причина, че шейната е загубила сцеплението, е, че е навлязла в неутъпкан сняг. Скоростта ѝ преди инцидента е била не по-висока от 50 км/ч.
Московски бил в Боровец с майка си и двете си деца. Той наел ски учител за децата, а на обяд отишли в заведение "Силвър Фокс", където Васил Михайлов държал три шейни. В заведението дошъл и парламентарният секретар на транспортното министерство Ваньо Тодоров. След това се появил и Михайлов. След като се нахранили, тримата мъже решили да карат шейните на Михайлов. Било около 15:00 часа, времето било слънчево и ясно. Тодоров се качил на първата шейна, Михайлов и по-голямото дете на министъра - на втората, а Московски и малкото момченце - на третата. Малкият седнал пред баща си и се държал за П-образната ръкохватка до кормилото. Шейните потеглили по горски път в посока към хижа "Чакър войвода". Времето било меко, снегът се топял, по пътя имало неравности. Трите шейни се движели една след друга, спирали и се изчаквали. След един от завоите първите две шейни спрели да изчакат тази на Московски. През това време той се движел най-вдясно по трасето. Навлизайки в остър ляв завой, дясната ска на шейната потънала в снега, шейната се наклонила надясно, навлязла в неутъпкания сняг и се ударила в дърво. Детето получило закрита черепно-мозъчна и гръбначно-мозъчна травма и починало. Когато Московски не ги настигнал, Михайлов и Тодоров се върнали да видят какво става. Михайлов взел детето и потеглил към спасителната служба. Там от БЧК констатирали смъртта на момченцето. Според експертизата, дори да е имало каска, детето пак е щяло да пострада фатално.
В постановлението не става дума Московски да е изследван за алкохол.

Публикувана на
21 Януари 2019 година