Новина от категория Доктор
Архив на публикациите

Червено вино срещу инсулт, инфаркт и хипертония

Видяна: 149600 пъти

Може би в продължение на столетия всякакъв сорт вид се смяташе за вреден продукт по принцип. И в това няма нищо чудно - то, виното, си е алкохол. А алкохолът и здравето са несъвместими понятия.
Особено ако става дума за жените. Бързото привикване, зависимостта, отрицателното влияние на мозъка, на репродуктивната и нервната система - въобще списъкът от негативните ефекти на алкохола може още и още да се продължава. Но през последните години все по-често започнахме да чуваме за полезното действие на червеното вино. Наскоро проведени в САЩ изследвания показали, че употребата му не позволява да се увреди мозъкът при инсулт. А много кардиолози в цял свят препоръчват на своите пациенти, вкл. жени, да изпиват по чаша сухо червено вино на ден. Това е отлична профилактика на хипертонията, тромбозата и инфаркта. Освен това има информация, че хората, употребяващи вино всеки ден, ще си запазят ясен ум и добра памет до дъблоки старини. За разлика от кафето, червеното вино насища организма с желязо. Употребата на червено вино значително понижава риска от инфаркти и прочее сърдечни заболявания. В страните, където редовно пият вино, има по-голяма средна продължителност на живота, сочи статистиката. Една чаша качествено червено вино на ден, изпито след ядене, действително може да окаже положително влияние на организма. С нея ние получаваме 1 мг фосфор, 10 мг калций, 11 мг магнезий, 6 мг натрий. Огромното количество химични съединения, влизащи в състава на виното, влияе на различни заболявания. Обаче алкохолът, дори в малки дози, присъства във всякакъв вид вино и може да зачеркне ползата от витамините. Затова е по-просто и лесно да заменим виното с хубав гроздов сок. Той съдържа същите вещества, но ги няма тези алкохолни градуси.

Публикувана на
11 Януари 2019 година