Новина от категория Къщата
Архив на публикациите

4 грешки, които допускате при прането на чаршафи

Видяна: 108120 пъти

Няма нищо по-хубаво от това да се отпуснете върху чисти чаршафи след дълъг работен ден. Но за това се изисква да положите определени усилия, за да бъде спалното ви бельо чисто и да ухае свежо. Вижте как трябва да се грижите за спалното си бельо и кои са грешките, които неволно допуска всеки от нас, при прането на чаршафи и по този начин съкращава живота им:
Спалното бельо не е подложено на интензивно износване като дрехите за фитнес или любимите ви дънки, но в тях също прекарвате достатъчно дълго време.
Нощ след нощ, микроби, пот и масла се натрупват във вътрешността им. Според специалистите един комплект чаршафи не бива да престои повече от две седмици върху леглото без да бъде сменен.
Ако имате възможност, обаче, ви съветваме да го правите ежеседмично.
Ако няма петна върху чаршафите, тогава можете да ги поставите директно в пералнята. Винаги обаче проверявайте калъфките за възглавници за дребни следи от грим, тъй като без подходящо предварително третиране може и да останат като петна.

Ето и най-често срещаните грешки, които правим при прането на спалното бельо:

1. Препълвате пералната машина
Може да ви изглежда изкушаващо да пуснете в пералнята наведнъж чаршафите на цялото семейство, но за свършите работата както трябва, ще се наложите да ги разделите. Чаршафите се нуждаят от пространство в пералнята, за да могат да се изчистят.
Съвременните перални с голяма съвместимост вероятно могат да съберат няколко комплекта спално бельо, но помнете че никога не трябва да бъде препълнена. Друго важно правило е да поставяте всеки чаршаф отделно в пералнята, а не да ги увиете на топка и да ги пускате заедно. Това също е от значение за ефективността на изпирането.
2. Използвате на грешни настройки
Някои нови перални машини имат специален цикъл само за чаршафи. Но ако вашата няма, изберете стандартния цикъл. Изборът на тежък цикъл не е необходим (освен ако чаршафите не са силно замърсени). Спалното ви бельо не се нуждае от максимални обороти, за да се почисти, а тежките програми могат да причинят заплитане. Обикновените прграми за бяло или цветно пране са по-меки и по-кратки от тежките и в зависимост от машината, ще охлаждат постепенно водата и ще предизвикат по-малко набръчкване.
Що се отнася до градусите, на които да перете, избирайте максималната температура, която е указана на етикета на чаршафите, за да убиете колкото се може повече микроби.
3. Сушите ги твърде дълго
Спалното бельо може да отнеме малко повече време, за да изсъхне, отколкото останалите дрехи, но оставянето им в сушилната машина по-дълго може да доведе до тяхното свиване. Ето защо, ако използвате такава машина, настройте я на ниска температура и кратък цикъл, когато сушите чаршафи. По този начин ще ограничите рискът от свиване и ще намалите намачкването.
4. Сушите чаршафите заедно с хавлиените кърпи
Не всички текстилни продукти са създадени еднакво, така че е най-добре да не ги смесвате, за да избегнете проблемите. Така например памучните чаршафи изсъхват по-бързо от хавлиените кърпи в сушилнята, така че когато първите са вече изсъхнали, хавлиите вероятно са все още влажни. Ако се стремите да комбинирате прането в сушилнята, внимавайте тъканите да са сходни по състав и дебелина.

Публикувана на
01 Януари 2019 година