Новина от категория В общината
Архив на публикациите

Как кметът на „Източен“ свали 25 кила

Видяна: 38120 пъти

„Човек има нужда от повече движение. Така се чувства много по-бодър и свеж, зареден със сили и тонус. И работата върви като по вода.“ Това казва кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков, който с помощта на всекидневните тренировки за отрицателно време е успял да свали 25 килограма.

На 51 години изглежда строен като младеж, събирайки завистливи погледи на по-закръглените си колеги. Елегантните костюми и ризи му пасват като на манекен. „Тайната“ на Чунчуков е простичка и той с готовност я споделя - най-малко два пъти седмично рано сутринта ходи на фитнес и всяка вечер, след като се прибере от работа, кара велосипед. Откакто се е родил, живее в бащината къща до Аграрния университет. От там поема към „Тракия“. „Кръгчето“ е 7-10 километра и се взима за половин час.
Често компания му прави съпругата Албена, която също се е обзавела с велосипед. Единствената дъщеря на Чунчукови - Даниела, е завършила международен моден дизайн в университета в Манчестър и работи по специалността в София.
„Велоалеите ме накараха да се кача на колелото“, признава районният кмет. Като ги направиха, се сетил колко много е обичал като малък да върти педали из тихите тогава квартални улички. „Сега ми прави впечатление, че все повече хора посещават спортни зали и карат велосипед. Между шест и осем часа вечерта на велоалеите е пълно с колоездачи. Млади, стари и цели семейства с малки деца се разхождат с колелета, защото, да се предвижваш по велоалеите, е много по-безопасно, отколкото да лавираш в натоварения трафик“.
Покрай тренировките е ограничил и калоричните храни - сладкиши, хляб, тестени изделия. „Преди закусвах две баници с боза, а сега ми стигат кисело мляко и овесени ядки. Но като тренираш и повече се движиш, не ти трябва никаква диета“, обяснява Чунчуков.
Отказал е и цигарите. Една сутрин се събудил и си казал: „Дотук!“. А е пушил по една кутия на ден. „Не е вярно, че организмът привиква към никотин и има нужда от него! Просто трябва да имаш повече воля“, категоричен е районният кмет. Така преди 7- 8 години е надвил лошия навик и баща си, без да е бил принуден от здравословен проблем. „Пушеше по две кутии на ден, връзваше си обувките с цигара в устата. Но като каза, че няма да пуши, и до днес не си е запалил“, дава пример районният кмет. И допълва, че не цигарите, а тренировките стават необходимост - тялото ги иска, защото се чувства добре.
Преди няколко години инженер агрономът неочаквано за колегите е записал да учи бизнесадминистрация в ПУ „Паисий Хилендарски“. Усърдно залягал вечер над учебниците и тази година се дипломира с „много добър“ като магистър. Убеден е, че всичко, което са му преподавали в университета, е от полза за работата в кметството, въпреки че в районната администрация на "Източен" вече е натрупал достатъчно опит. През 2012 г. започна като заместник на тогавашния районен кмет Петър Петров, а след като Петров беше избран за народен представител, с решение на Общинския съвет зае кметския пост в „Източен“. По онова време районните кметове се назначаваха със съгласието на градския парламент. А през 2015 г., когато станаха избираеми, Николай Чунчуков спечели мажоритарния вот в „Източен“.
Освен двете висши районният кмет има още една диплома - на хореограф. И ако поиска, може да ръководи танцов състав. Дипломата си е взел от Свободния факултет на Аграрния университет към Музикалната академия, докато е бил студент. Иначе е запленен от танците още от шести клас. „Майка ми ме заведе в Профсъюзния дом, ходих на репетиции, докато бях ученик, а след това се записах във факултета “, разказва за хобито си с весели искри в очите Чунчуков.
На танците се посветил над 15 години. Печелил награди, бил е в ансамбъл, участвал в международните фолклорни фестивали във Франция, Испания, Италия. Не пропуска фестивалите в Пловдив, възхищавайки се на фолклора на другите народи. А най-много обожава всичко, що е българско - тракийски, шопски, северняшки, македонски, варненски танци. Няма хоро или ръченица, която да не изиграе с финес, възхищават се негови приятели.
Пръв се хваща на хорото като засвири музика - било на сватба, рожден ден или кръщенка. „Това са българските традиции, те трябва да са живи, затова много е важно да ги пазим, за да имаме национално самочувствие“, обяснява районният кмет. На общинските коледни купони като че ли няма по-добър от него на дансинга. А приятелите на семейството отдавна са признали Николай и Албена за най-красиво танцуващата двойка.
За годините в кметството най-голямата гордост на Чунчуков е новата сграда на ДГ „Чайка“, наречена от него „хотел 5 звезди“. „Огромна радост беше за мен да гледам всеки ден как детската градина се строи на мястото на старата от 1949 г. После да прережа лентата и да видя усмивките на 200 деца, които влизат в новите занимални“, спомня си тържествения ден на откриването на "Чайка" районният кмет.
Ядосва се, че основно ремонтираните подлези на Цариградско шосе отново са разбити. Хулигани от съседната махала рушат, драскат, режат кабели - такъв е манталитетът им. Но веднага уточнява, че повече деца от „Столипиново“ започнаха да посещават детските градини. "До преди 5-6 години учителките ходеха да ги събират по домовете, а сега всичките пет забавачки са пълни. Забелязва се, че родителите държат децата им да учат. Има надежда това поколение да е по-различно - по-образовано и трудолюбиво, благодарение на социалната интеграция“, не губи оптимизма си районният кмет.марица

Публикувана на
11 Ноември 2018 година